LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Kvalitetna fasada: znatna, ali dugoročno i jako isplativa investicija

Dobra fasada, uz onaj estetski dojam, ima važnu funkciju u termičkoj izolaciji i očuvanju zgrade od propadanja, štiti od vlage, diže cijenu nekretnine...
19. lipnja 2015. u 11:14 0 komentara 2094 prikaza
fasade
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Fasada je dugoročna investicija kojom se dugoročno štedi energija, ali i podiže vrijednost imovine stoga je nužna detaljna priprema. Dobrodošle su konzultacije o materijalu, optimalnoj debljini fasade i načinu izvedbe s građevinskim stručnjacima. Naravno, prvi je korak izrada referentnog troškovnika u kojem će biti razrađene sve potrebne stavke, od vrste i količine materijala do jediničnih cijena.

– Rezultati pokazuju da se ugradnja deblje izolacije financijski vrlo brzo isplati – razlika u vremenu povrata investicije u slučaju ugradnje tanjeg ili debljeg stiropora relativno je mala, a ušteda znatno veća – ističe Ivan Magdić, koordinator marketinga i unapređenja prodaje tvrtke JUB i dodaje kako se za toplinsku izolaciju objekata danas najčešće koriste kontaktni toplinski sustavi, odnosno Etics sustavi sa EPS pločama, poznatiji kao stiropor fasade.

fasade | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

One su primjerene za niže objekte, do 22 metra visine, te osim dugoročne financijske uštede pružaju puno kvalitetniju klimu u domu. U kombinaciji sa stiroporom, mogu se ugrađivati sve vrste završnih slojeva odnosno mineralne, silikatne, akrilne ili silikonske osnove. Vrstu završnog sloja odabire se uzimajući u obzir tri faktora - izloženost objekta utjecaju atmosferilija, klimatska zona i karakteristike objekta te paleta nijansi koja je na raspolaganju za pojedinu vrstu završnog sloja.

Za današnje kvalitetne fasade čiji bi vijek trebao biti i više od 20 godina, osim stiropora, koristi se i temeljna žbuka s armaturnom mrežicom i dobra završna žbuka.

– Najvažnija karakteristika završne žbuke je vodoodbojnost. Ona sprečava prodiranje oborinske vode u unutrašnjost fasadnog sustava i time osigurava nepromjenjivost toplinske izolativnosti i zaštitu od oštećenja – naglašava Ivan Magdić.

fasade | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Naravno, uz kvalitetne materijale, nužan je i kvalitetan majstor. Izbor boja za završnu žbuku na tržištu je doista velik i prvenstveno ovisi o osobnoj estetici vlasnika.

Inače, sve one koji razmišljaju o obnovi fasade na obiteljskoj kući podsjećamo da je potkraj travnja počela državna kampanja za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Ovisno o veličini zahvata i njegovoj opravdanosti, odredit će se visina subvencija. Inače, jedan od uvjeta je uredna vlasnička i projektna dokumentacija za nekretninu. Da bi se dobile subvencije važno je i odabrati sustav (materijali i način izvedbe) koji ima i europsku tehničku ocjenu (ETA), a to se, kao i mnoge druge neudomice, može provjeriti na stranicama www.fzoeu.hr ili izravno u Fondu za zaštitu okoliša.

Valja podsjetiti da su od 2013. godine uvedeni zakonski rokovi za uređenje fasada i okoliša. Od trenutka kad se otvori gradilište investitor ima rok od pet za kuću i do 10 godina za zgradu za uređenje fasade i okoliša. Odredba se odnosi samo na nove zgrade, a komunalni redari mogu investitora svaki mjesec prijaviti. Kazna nije baš mala – 3000 kuna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.