ISPLATI SE ULOŽITI

Kvalitetna fasada: Znatna, ali dugoročno i jako isplativa investicija

zgrada
Foto: Thinkstock
1/3
22.06.2020.
u 07:00

Dobra fasada, uz onaj estetski dojam, ima važnu funkciju u termičkoj izolaciji i očuvanju zgrade od propadanja, štiti od vlage, diže cijenu nekretnine...

Fasada je dugoročna investicija kojom se dugoročno štedi energija, ali i podiže vrijednost imovine stoga je nužna detaljna priprema. Dobrodošle su konzultacije o materijalu, optimalnoj debljini fasade i načinu izvedbe s građevinskim stručnjacima. Naravno, prvi je korak izrada referentnog troškovnika u kojem će biti razrađene sve potrebne stavke, od vrste i količine materijala do jediničnih cijena.

– Rezultati pokazuju da se ugradnja deblje izolacije financijski vrlo brzo isplati – razlika u vremenu povrata investicije u slučaju ugradnje tanjeg ili debljeg stiropora relativno je mala, a ušteda znatno veća – ističu iz tvrtke JUB i dodaju kako se za toplinsku izolaciju objekata danas najčešće koriste kontaktni toplinski sustavi, odnosno Etics sustavi sa EPS pločama, poznatiji kao stiropor fasade.

Foto: pixabay

One su primjerene za niže objekte, do 22 metra visine, te osim dugoročne financijske uštede pružaju puno kvalitetniju klimu u domu. U kombinaciji sa stiroporom, mogu se ugrađivati sve vrste završnih slojeva odnosno mineralne, silikatne, akrilne ili silikonske osnove. Vrstu završnog sloja odabire se uzimajući u obzir tri faktora - izloženost objekta utjecaju atmosferilija, klimatska zona i karakteristike objekta te paleta nijansi koja je na raspolaganju za pojedinu vrstu završnog sloja.

Za današnje kvalitetne fasade čiji bi vijek trebao biti i više od 20 godina, osim stiropora, koristi se i temeljna žbuka s armaturnom mrežicom i dobra završna žbuka.

– Najvažnija karakteristika završne žbuke je vodoodbojnost. Ona sprečava prodiranje oborinske vode u unutrašnjost fasadnog sustava i time osigurava nepromjenjivost toplinske izolativnosti i zaštitu od oštećenja –  kažu iz JUB-a.

Foto: pixabay

Naravno, uz kvalitetne materijale, nužan je i kvalitetan majstor. Izbor boja za završnu žbuku na tržištu je doista velik i prvenstveno ovisi o osobnoj estetici vlasnika.

Valja podsjetiti da su na snazi zakonski rokovi za uređenje fasada i okoliša. Od trenutka kad se otvori gradilište investitor ima rok od pet za kuću i do 10 godina za zgradu za uređenje fasade i okoliša. Odredba se odnosi samo na nove zgrade, a komunalni redari mogu investitora svaki mjesec prijaviti. Kazna nije baš mala – 3000 kuna.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Komentara 2

TO
tomicas
04:59 23.06.2020.

Prestao sam s uredom i sada. Radim od kuće 175 sati po satu radeći od kuće radeći ovaj jednostavan kućni posao na mreži. Zarađujem 22854 USD mjesečno radeći na mreži 4 sata dnevno. preporučio sam ti da probaš. nećete izgubiti ništa, samo ga isprobajte na sljedećoj web stranici i zarađujete svakodnevno ... Za više detalja ..............➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ  

AA
aabbcc
23:53 22.06.2020.

Ta moda je proslost u gradjevini i nista vise jer admin brise !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije