LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Elementima od stakla povećajte životni prostor

Staklene pregrade u domu idealno su i vrlo efektno rješenje kada želimo odijeliti prostor, a staklo ima još niz namjena
25. siječnja 2020. u 07:00 0 komentara 2118 prikaza
staklo
Foto: Promo fotografija
Pogledajte galeriju 1/5

Kroz povijest staklo je bilo vrijedan i skupocjen materijal. Izrađivano u bojama, reljefnim oblicima i mozaicima, nekada je imalo prvenstveno dekorativnu ulogu, koju je zadržalo i danas. Osim toga, danas je primarna funkcija stakla u interijeru i arhitekturi osvjetljavanje prostora prirodnom svjetlošću.

Donedavno staklo u interijeru nije bilo prihvatljivo zbog lomljivosti pa nije moglo zadovoljiti sigurnosni aspekt stanovanja.

staklo | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Svojstvo recikliranja

Pojavom sigurnosnog (laminiranog ili kaljenog) stakla, povećala su se njegova sigurnosna svojstva, pa je danas opremanje interijera gotovo nezamislivo bez tog materijala. Staklo se dobiva taljenjem kvarcnog pijeska, glinice, vapnenca, sode i oksida te se može reciklirati, što ga čini pogodnim i za očuvanje okoliša. Dodavanjem različitih kemijskih elemenata staklo može biti obojeno, ornamentno, vitrajno itd.

U interijeru staklo se koristi u izradi podova, stropova, stuba i ograda, zidnih obloga, namještaja.... Za izradu finijih predmeta koristi se kristalno staklo koje se razlikuje od običnog po strukturi i može se brusiti bez pucanja.

staklo | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Drvo ga čini toplijim

Staklo se odlično slaže s drugim materijalima kao što su metal, drvo i kamen te u kombinaciji s njima djeluje izrazito efektno i dojmljivo. S obzirom na to da je staklo samo po sebi hladan materijal, u kombinaciji s drvom postiže se nota topline. Postavljanjem staklenih podova ili stropova možemo postići posebne efekte u interijeru upotpunimo li ih svjetlosnim efektima. Staklo koje postavljamo na ovakva mjesta mora imati pojačanu čvrstoću zbog veće opterećenosti i izloženosti udarcima, kako bi bilo potpuno siguran element u opremanju interijera.

pogled u mladenački dom U ZAGREBU Pogled u mladenački dom: 70 kvadrata uređeno za druženje i ugodno življenje

Želimo li korigirati pojedine nedostatke u prostoru ili pak naglasiti njegove prednosti i kvalitete, pravilnom uporabom staklenih elemenata postići ćemo izvrsne rezultate. Odabirom staklenih elemenata pri uređenju malih prostora postići ćemo vizualnu rasterećenost i povećanje prostora. S druge strane, transparentnost stakla se izvrsno može iskoristiti pri uređenju većih stambenih površina koje će primjenom stakla dobiti dodatnu atraktivnost i prozračnost. Staklene pregradne stijene idealno su rješenje želimo li odvojiti prostor, koji bi ovisno o potrebama, trebao funkcionirati podijeljen ili kao jedna cjelina.

Pregradne stijene mogu biti prozračne, mutne ili obojene. Umjetnički obrađeno staklo vašem će prostoru dati posebnost i atraktivnost koju je teško postići uporabom bilo kojega drugog materijala.

spavaća soba MALA ŠKOLA UREĐENJA Spavaća soba: evo kako je osmisliti, obojiti i opremiti ugradbeni ormar UREĐENJE DOMA Pet jako dobrih razloga za namještaj po mjeri

 

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Osim zadovoljenja estetskih kriterija, vanjske staklene stijene moraju biti dobar toplinski i zvučni izolator te zadovoljiti sigurnosni aspekt.

2. Želite li urediti dom da bude atraktivan i poseban, odlučite se taj efekt postići staklom u različitim izvedbama, prilagođenim vašim željama i potrebama.

3. Postavite kaljeno staklo umjesto keramičkih pločica na zid u kuhinji, izgledat će moderno i atraktivno. Uz to nema fuga i lako se čisti. Na tržištu se nude različite izvedbe stakla u boji i s otisnutim motivima.

4. Uređujete li mali stambeni prostor, uporabom staklenih elemenata vizualno ćete povećati i rasteretiti prostor.

5. Kako je staklo samo po sebi hladan materijal, pravilnim odabirom rasvjete postići ćete energiju i dinamičnost u prostoru.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.