Naslovnica Interijeri

Drvo: neizbježan materijal za topao i ugodan dom

Pri odabiru drvenog namještaja za interijer dobro je znati odabrati primjerke za čiju su završnu obradu korišteni ekološki materijali
15. svibnja 2018. u 06:15 0 komentara 2548 prikaza
drvo
Foto: Promo fotografija

Kako danas tako i kroz povijest, za drvo možemo reći da je jedan od najomiljenijih materijala za gradnju i opremanje interijera. Gotovo da je nemoguće pronaći interijer u kojemu nema drva. Ovaj prirodni i ekološki materijal jednostavan za obradu i vrlo dostupan idealan je izbor želimo li u svoj dom unijeti toplinu. Drvo se najčešće koristi za izradu podnih obloga i namještaja, osim toga za stolariju i kao zidna obloga.

drvo | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija Drvo je osobito pogodno i njegova se ljepota posebno ističe pri uređenju potkrovlja, kada su vidljive drvene grede

Poseban šarm i ljepota drveta ističe se pri uređenju potkrovlja, kada su vidljive drvene grede koje služe kao nosiva konstrukcija građevine.

Vrste drveta

Klasični drveni parket najzastupljeniji je kao podna obloga, a zbog svoje tvrdoće i otpornosti najčešće ćemo koristiti hrast, jasen i bukvu. Za izradu namještaja, osim navedenih domaćih vrsta drva, koriste se još smreka, jela, trešnja, javor i orah. Spomenimo još svjetski poznata egzotična drva kao što je palisander, koji služi za izradu skupocjenih komada namještaja. Ova vrsta drva ima specifičnu tamnu boju i mirisno je. Tu su još bambus i tikovina, koji su najpogodniji za izradu vrtnog namještaja.

Iako ovdje nismo naveli sve moguće vrste drva, svaka od njih ima svoju specifičnost godova, ljepotu, tvrdoću i namjenu bilo ono obrađeno ili ne. Pri odabiru drvenog namještaja za interijer dobro je znati odabrati primjerke za čiju su završnu obradu korišteni ekološki materijali koji nisu štetni za zdravlje. Ovakva obrada podrazumijeva uporabu materijala koji ne puštaju štetni formaldehid, smolu i druge otrovne sastojke, a pored toga omogućuju reciklažu i biorazgradivost.

drvo | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija U pravilu se ne koristi više od dvije različite vrste drveta u jednoj prostoriji, ali drvo se zato sjajno slaže s ostalim materijalima

Popularni furnir

Duži niz godina upotrebljava se furnirani namještaj. Izrađen je od baznog dijela koji može biti određena vrsta iverice ili panel-ploče presvučen tankim listovima drva debljine 0,05 do 10 mm, dobivenim piljenjem, ljuštenjem i rezanjem, nakon čega se listovi suše i obrađuju te koriste kao završni sloj namještaja. Namještaj izrađen od furnira ravniji je i u pravilu jeftiniji od onoga izrađenog od punog drva.

Drvena vrata i prozori u kombinaciji sa staklom i aluminijem dobar su izbor i za vizualni dojam u interijeru i zbog svoje kvalitete i funkcionalnosti. Odabirom određene vrste i boje drva uvelike ćete utjecati na stilsku pripadnost interijera te na konačni vizualni dojam. Pored toga, dobro je znati da se u pravilu ne koriste tri različite vrste drva u jednoj prostoriji.

Drvo je materijal koji se odlično slaže sa svim drugim materijalima u interijeru. U modernim interijerima drvo ćemo lako kombinirati sa sjajno lakiranim medijapanom, staklom i betonom, dok će u rustikalnom stilu uređenja najefektniji dojam ostaviti u kombinaciji s grubo obrađenim kamenom.

>>Kako maksimalno iskoristiti stambeni prostor

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Kako drvo u interijeru ne podnosi suhi zrak, zimi redovito prozračujte prostorije.

2. Prašinu i nečistoće s drvenih površina čistite pamučnom krpom i blagim sredstvima za čišćenje. Također možete sami napraviti sredstvo za čišćenje drvenog namještaja na prirodnoj bazi, miješanjem 1 žlice maslinova ulja i 1 žlice bijelog octa u 3 dl vode.

3. Poliranjem drvenog namještaja lanenim uljem postići ćete sjaj i zaštitu drva.

4. Ogrebotine nastale na svijetlom drvu možete popraviti bijelim vazelinom, dok one nastale na tamnom namještaju možete riješiti mješavinom crnog vina i ulja.

5. Imajte na umu da je drvo odličan izbor u bilo kojoj funkciji, bilo da je riječ o podnoj ili zidnoj oblozi, stolariji i namještaju. S drvom nikada ne možete pogriješiti bez obzira na stil uređenja interijera.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.