Naslovnica Interijeri Svijet noviteta

Idealno vikend utočište: drvena kućica sa zelenim stepenicama

Studio Belatchew Arkitekterfor projektirao je mini kućicu za odmor koja može poslužiti i kao vrtno spremište, prostor za igranje, bungalov za goste...
12. travnja 2019. u 08:30 1 komentara 3347 prikaza
švedska vikendica
Foto: Belatchew Arkitekter
Pogledajte galeriju 1/8

Novi projekt švedskog studija BelatchewArkitekterfor je doista impresivan i zasigurno će pobuditi veliku pažnju javnosti jer je riječ o objektu koji bi svatko poželio imati kada želi pobjeći od svakodnevice, gradske gužve i vreve, betona i nebodera.

Malena drvena kućica za odmor nazvana Steps 15, izrađena za mraku vanjskih elementa JABO mnogima će i to ne samo zbog svoga izgleda i namjene biti ostvarenje njihovih snova jer je montažna i vrlo lako prenosiva, male ali vrlo vješto iskorištene kvadrature, zanimljivo i praktično osmišljenog eksterijera, koji je svojevrsni dnevni boravak, mjesto za sunčanje i vrt na otvorenom.

Rađena je od visokokvalitetnog rsibriskog ariša, kuća nudi garanciju trajnosti i svojim konceptom može imati i druge namjene osim vikendice: može biti smještena u vrt iza kuće i služiti kako dodatni prostor za odlaganje stvari tj. spremište, 'bungalov' za goste ili članove obitelji, radni prostor, ured, prostor za igranje....

švedska vikendica | Autor : Belatchew Arkitekter Foto: Belatchew Arkitekter

Dodatna posebnost ove kuće jest njezin zeleni koncept: eksterijerom dominiraju velike stepenice (zato je i nazvana Steps, što na englskom upravo to znači) sa bočne strane kuće koje vode na terasu smještenu iznad glavne i jedine sobe, a koja je zamišljena kao mjesto za sunčanje.

'Živo stepenište', kako su ga prozvali arhitekti je pak koncipirano kao mini vrt u kojem vlasnici u ugrađenim velikim teglama mogu saditi ne samo cvijeće nego povrće i začine. Širina stepenica je omogućila da se njima može slobodno kretati, ne ometajući biljke.

švedska vikendica | Autor : Belatchew Arkitekter Foto: Belatchew Arkitekter

Kako je svaki centimetar kuće praktičn iskorišten, tako se ispod stepenica nalazi skriveno skladište te vanjska kuhinja na izvlačni sistem. Kada se izvuče uz pomoć kotača, kuhinja ima u sebi integriran sudoper, radnu plohu te roštilj. S druge bočne strane kuće nalazi se klupa, koja osim sjedenja služi i kao skladišni prostor.

švedska vikendica | Autor : Belatchew Arkitekter Foto: Belatchew Arkitekter

>>Niskoenergetske kuće za samce koje će vas oduševiti