02.04.2014. u 10:47

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Stan se nalazi u sklopu stambene zgrade iz 1944. godine u ulici Nova Ves u Zagrebu. Masivni vanjski zidovi bez toplinske izolacije i opeka kao konstruktivni materijal glavne su karakteristike zgrada iz ovog perioda izgradnje. Želja investitora bila je prvenstveno promjenom tlocrtne dispozicije postojećih prostorija dobiti dodatnu prostoriju spavaćeg trakta – dječju sobu.

U tlocrtu postojećeg stanja čita se velika razvedenost cjelokupnog prostora stana te, zbog malih otvora na pročelju, nedostatak prirodnog osvjetljenja unatoč trostranoj orijentaciji. Velika razvedenost tlocrta podrazumijeva i velike energetske gubitke stoga se projektom osim promjene tlocrta predviđaju i mjere poboljšanja energetske učinkovitosti prostora čime nekretnina dodatno dobiva na vrijednosti. Na taj način se značajno skraćuje period povrata investicije i istovremeno povećava kvaliteta stambenog prostora.

Foto: Zvonimir Vidović

Ulazni prostor u zoni spavaćeg trakta i prilaz dnevnom boravku kroz cijeli stan svakako su nepoželjne okolnosti. Projektom se predviđa uklanjanje pregradnih zidova između postojeće spavaće sobe i kupaonice čime se dobiva otvoreni prostor dnevnog boravka. Postojeći položaj blagovaonice se zadržava i u tom se prostoru predviđa kuhinja. Postojeća kuhinja se novom dispozicijom mijenja u gospodarski prostor sa perilicom rublja i wc kabinom. Spavaći trakt se predviđa u postojećem dnevnom boravku. Čine ga sklop roditeljske sobe, dječje sobe za dvoje djece i kupaonice s tušem.

Foto: Zvonimir Vidović

Novom dispozicijom se prostor dodatno iskorištava kao i postojeće prirodno osvjetljenje kroz četverokrilni zaokretno-otklopni prozor, na istočnom pročelju, koji je izvedbom pregradnog zida podijeljen na način da jedno krilo pripada roditeljskoj sobi, a tri krila dječjoj sobi.

Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti razrađene su i prikazane u projektu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije