LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

ADAPTACIJA Zapušten stan od 43 m2 preinačen je u komotan interijer za samca

Ovlašteni arhitekt Ivan Frleta svakog tjedna donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Ivan adaptira i vaš stan, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!
10. prosinca 2014. u 14:00 2 komentara 1804 prikaza
adaptacija
Foto: Ivan Frleta
Pogledajte galeriju 1/2

Jednosoban stan površine 43,00 m2 sastoji se od ulaznog prostora, sobe, blagovanja, kuhinje i kupaonice. Želja korisnika je dobiti komotan samački stan s minimalnom kuhinjom koji bi kasnije bilo moguće davati u najam jednoj osobi ili mlađem paru bez djece. Stan se nalazi u staroj radničkoj zgradi iz tridesetih godina 20. stoljeća i u zapuštenom je stanju jer se dugo vremena nije koristio.

Postojeći raspored i veličina prostorija nikako ne odgovara novom korisniku, a zid koji dijeli prostor na dva dijela uzrokuje dojam mračnog i mnogo manjeg stana nego što on doista je.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Na prvi pogled je jasno da središnji zid treba ukloniti kako bi se životni prostor korisnika maksimalno povećao i maksimalno osvjetlio. Kuhinja i kupaonica malih dimenzija zadovoljavaju potrebe korisnika tako da je bilo moguće projektirati sve servisne prostore u uskoj zoni pokraj ulaza u stan. Ostalih 35,00 m2 je ostalo na raspolaganju za potrebe odmora, rada i druženja. Višenamjenski prostostor je fleksibilan, ali ga je moguće diferencirati na način da se spavaćem i radnom dijelu osigura potrebna privatnost i ujedno zadrži prisutnost ukupne prostornosti i osvjetljenja u svim dijelovima stana.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Povišenjem razine poda spavaćeg i radnog dijela za 45 cm i povišenim uzglavljem kreveta kreirao sam minimalnu pregradu koja je dovoljna da se taj dio čita u prostoru kao privatan i sakrije od pogleda. Korisnik i dalje na bilo kojem mjestu u stanu ima osjećaj boravka u prostranom i svjetlom prostoru, odnosno uvijek se nalazi u prostoriji veličine 35,00 m2 što je značajna kvaliteta za mali stan. Povišeni dio se može biti spremište kojem se pristupa vratima u podu, a sistemom pomičnih kutija na vodilicama taj prostor se može gotovo u cijelosti iskoristiti.

Želite li da Ivan adaptira i vaš stan ili imate li bilo kakvo pitanje za njega, javite nam se e-mailom na domivrt@vecernji.net!

Trebate nam poslati postojeći tlocrt s barem jednom dimenzijom, zatim, koji su korisnici stana, koje prostorije žele imati te imate li neku specifičnu želju. Ne bi bilo loše da pošaljete fotografije.

Napomena: Potrebno je sve mjere kontrolirati u naravi. Ne odgovaramo za eventualna odstupanja u odnosu na stvarno stanje. Za točne nacrte potrebno je izvršiti snimak postojećeg stanja. Ukoliko ste zadovoljni s rješenjem možete stupiti u kontakt s arhitektom radi ostvarivanja suradnje na projektu.

  • swimm:

    cemu na spavacoj sobi dvoja vrata kod tako malog stana? Da li je to zbog boljeg propuha ili da se soba lakše nađe;)

  • frleta.f:

    Spavaća soba nema niti jedna vrata budući da ne postoji zid između prostorija. Spavaća soba je odjeljena visinski i elementima namještaja od dnevnog boravka. Za one koji ne znaju čitati tlocrte bilo bi poželjno pročitati tekst pažljivo prije nego se ... prikaži još! odvaže duhovito komentirati.