28.05.2014. u 11:05

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Adaptacijom mladi bračni par s dvoje male djece želi preurediti stan od 85 m2. Stan se nalazi u centru grada Zagreba, u sklopu stambene zgrade iz 1930. godine. Zgrade iz ovog perioda izgradnje karakteriziraju tlocrtne dispozicije sa sobama velike kvadrature, pomoćnim prostorijama za smještaj posluge i vanjski prostori – loggie i terase - relativno male tlocrtne površine. Masivni zidovi dobri su izolatori od buke, ali istovremeno dobro provode toplinu što je dugoročno vrlo nepovoljno, prije svega u ekološkom, a zatim i u financijskom smislu.

Foto: Zvonimir Vidović

Grijani prostor stana vrlo je velikog obujma jer je svijetla visina prostorija 325 cm. Stoga je investitor, osim promjene rasporeda prostorija, adaptacijom odlučio istovremeno provesti i mjere poboljšanja energetske učinkovitosti. Na taj način se povećava ukupna cijena cijele nekretnine, a istovremeno se smanjuje period povrata investicije zbog manje potrošnje energenata.

Postojeća dispozicija sugerira logičnu podjelu ukupnog prostora orijentacijom spavaćeg trakta na zapad i dnevnog dijela stana na istok. Ulazni dio je svakako predimenzioniran u odnosu na ukupnu površinu stana. Prema novoj dispoziciji, dječja soba i roditeljska soba s kupaonicom čine neovisnu cjelinu. Postojeće veze između soba u zapadnom dijelu stana se zatvaraju, kao i postojeća veza wc-a i ostatka kupaonice. Time postojeći wc postaje sanitarni čvor za goste, a stanari se koriste wc-om u kupaonici koji je spojen na istu kanalizacijsku vertikalu. Oba sanitarna čvora koriste postojeću prirodnu ventilaciju i dnevno svjetlo.

Foto: Zvonimir Vidović

Kuhinja i blagovaonica ostaju na postojećoj poziciji, ali se u jednostranoj kuhinji omogućuje zatvaranje kliznim krilima ugradbene stolarije čime se ona vizualno može odvojiti od ostalog prostora blagovaonice i dnevnog boravka u periodu nekorištenja. Uklanjanjem ostave i spremišta stvoren je prostor novog dnevnog boravka.

Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti prikazane su u projektu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije