26.02.2014. u 12:06

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Stan se nalazi u sklopu potkrovlja stambene zgrade iz 1985. u zagrebačkom naselju Malešnica.

Trenutno u stanu živi jedna osoba koja kao investitor prvenstveno istražuje mogućnosti iskorištenja postojećeg prostora i proučava financijske aspekte za realizaciju ovakvog projekta. Nakon izrade preliminarnog tlocrtnog rješenja u kojem su usklađene želje investitora i prema njima optimalno iskorišten prostor prema načelima arhitektonskog projektiranja i tehničkim mogućnostima u smislu same izvedbe, pristupa se izradi troškovnika građevinskih, zanatskih (obrtničkih) i instalaterskih radova. Kod ovakvih adaptacija financijskom analizom troškova redovito se pokazuje da je investitoru višestruko povoljnije izvesti adaptaciju postojećeg prostora, nego kupiti novi stambeni prostor, ukoliko se prema izmjeri pokaže da postojeće stanje i raspored otvora na pročelju pružaju mogućnost preobrazbe za nove potrebe. Cijena investicije u novi raspored sa standardnom opremom je barem dva puta povoljnija od kupovine novog stana. Uz to, takva standardna oprema (keramika, parketi, ugradbeni namještaj) može izgledati vrlo atraktivno ukoliko se oblikuje i primjeni na pravom mjestu i na adekvatan način.

Foto: Zvonimir Vidović

Uvidom u postojeće stanje jasno se vidi da pojedine prostorije površinom i tlocrtnom dispozicijom nisu usklađene. Ulaz je relativno velik i organiziran oko instalacijske vertikale zgrade što je za posljedicu dalo ostatke prostora koji direktno utječu na kvalitetu ostalih prostorija u stanu.

Glavna spavaća soba odvojena je od kupaonice i do nje se pristupa posredno, preko dnevnog boravka. Osim toga, u stanu ovakve kvadrature, ukoliko postoji mogućnost, poželjno je imati odvojeni wc za goste do kojeg je omogućen pristup neposredno iz ulaznog prostora.

Foto: Zvonimir Vidović

Projektom je predviđeno odvajanje spavaćeg trakta s roditeljskom sobom, dječjom sobom i kupaonicom od ostatka stana kliznim vratima u ulaznom prostoru. Wc za goste nalazi se simetrično tim vratima u odnosu na instalacijsku vertikalu zgrade, uz ulaz u dnevni prostor stana. Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja su predviđeni kao jedinstven prostor.

Foto: Zvonimir Vidović

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije