Naslovnica Interijeri

ADAPTACIJA stana od 70 m2 s proširenjem na gornju etažu potkrovlja

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!
30. travnja 2014. u 12:13 0 komentara 688 prikaza
tlocrt
Foto: Zvonimir Vidović
Pogledajte galeriju 1/5

Adaptacijom stambenog prostora u stanovima koji se nalaze na najvišoj stambenoj etaži u pojedinim slučajevima moguće je ostvariti dvoetažni stan. U sklopu stambenih zgrada u kojim je namjena etaže potkrovlja za spremišta i pomoćne prostorije stanara, pojedini vlasnik može, uz suglasnost ostalih stanara i dogovorenu naknadu, iskoristiti postojeći prostor za proširenje svog stana.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

Postojeći stan nalazi se u sklopu stambene zgrade iz 1990. godine u Zagrebu. Zgrada je koncipirana sa spremištima i zajedničkim prostorijama u potkrovlju. Visina prostora u potkrovlju pruža mogućnost ostvarivanja stambenog prostora obzirom na postojeće krovne prozore. Prostor je potrebno toplinski izolirati.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

U stropnoj ploči, na mjestu postojećeg wc-a, izvodi se proboj prema statičkom proračunu. Nakon toga se etaže povezuju internim kružnim stubištem. Gornja etaža je predviđena kao spavaći trakt dječjih soba s bibliotekom i radnim prostorom koji koristi postojeće zenitalno osvjetljenje krovnih prozora.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

Sve postojeće instalacijske vertikale ostaju nepromijenjene kao i postojeći nosivi zidovi.

Na ovaj način se podiže standard postojećeg stambenog prostora donje etaže te se ostvaruje komforni prostor za dječje sobe s kupaonicom i dodatnim sanitarnim čvorom na gornjoj etaži. Uz ovakvu adaptaciju optimalno je izvesti i mjere poboljšanja energetske učinkovitosti stambenog prostora čime se dugoročno smanjuje potrošnja energenata, a time i povećava vrijednost same nekretnine.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti prikazane su u projektu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.