30.04.2014. u 12:13

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Adaptacijom stambenog prostora u stanovima koji se nalaze na najvišoj stambenoj etaži u pojedinim slučajevima moguće je ostvariti dvoetažni stan. U sklopu stambenih zgrada u kojim je namjena etaže potkrovlja za spremišta i pomoćne prostorije stanara, pojedini vlasnik može, uz suglasnost ostalih stanara i dogovorenu naknadu, iskoristiti postojeći prostor za proširenje svog stana.

Foto: Zvonimir Vidović

Postojeći stan nalazi se u sklopu stambene zgrade iz 1990. godine u Zagrebu. Zgrada je koncipirana sa spremištima i zajedničkim prostorijama u potkrovlju. Visina prostora u potkrovlju pruža mogućnost ostvarivanja stambenog prostora obzirom na postojeće krovne prozore. Prostor je potrebno toplinski izolirati.

Foto: Zvonimir Vidović

U stropnoj ploči, na mjestu postojećeg wc-a, izvodi se proboj prema statičkom proračunu. Nakon toga se etaže povezuju internim kružnim stubištem. Gornja etaža je predviđena kao spavaći trakt dječjih soba s bibliotekom i radnim prostorom koji koristi postojeće zenitalno osvjetljenje krovnih prozora.

Foto: Zvonimir Vidović

Sve postojeće instalacijske vertikale ostaju nepromijenjene kao i postojeći nosivi zidovi.

Na ovaj način se podiže standard postojećeg stambenog prostora donje etaže te se ostvaruje komforni prostor za dječje sobe s kupaonicom i dodatnim sanitarnim čvorom na gornjoj etaži. Uz ovakvu adaptaciju optimalno je izvesti i mjere poboljšanja energetske učinkovitosti stambenog prostora čime se dugoročno smanjuje potrošnja energenata, a time i povećava vrijednost same nekretnine.

Foto: Zvonimir Vidović

Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti prikazane su u projektu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije