12.03.2014. u 10:07

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Adaptacija stambenog prostora ne mora nužno podrazumijevati povećanje broja prostorija. Ponekad se javlja potreba za redukcijom broja prostorija. Stan u sklopu stambene zgrade u zagrebačkom naselju Špansko dom je investitora koji živi s djetetom koje se seli iz stana i time se javlja potreba za promjenom rasporeda u stanu. Investitor želi istražiti mogućnosti korištenja postojećeg prostora u novim uvjetima s posebnim naglaskom da se projektom predvidi prostor za smještaj dodatnih ormara te da se u stanu predvidi prostor od lakih pregrada za smještaj zasebnog kreveta.

Postojeći raspored prostorija nepovoljan je iz više aspekata. Glavni nedostatak je dostatno prirodno dnevno osvjetljenje središnje spavaće sobe koja jedino svjetlo dobiva preko visoko pozicioniranih prozora na pregradi prema kuhinji.

Foto: Zvonimir Vidović

Druga značajna nepogodnost jest sama ploština te sobe čime je znatno smanjen prostor dnevnog boravka. Cijeli stan ima jednostranu južnu orijentaciju i ukupno tri prozora. Da bi se projektom na adekvatan način ispunili svi zahtjevi investitora, bilo je potrebno iskoristiti postojeće dnevno osvjetljenje u najvećoj mogućoj mjeri.

Projektom je predviđeno uklanjanje zidova središnje sobe. Sadržaj te sobe se preselio u veću sobu na istočnom dijelu stana. Uklanjanjem zidova središnje sobe dobiva se relativno prostran dnevni boravak koji s kuhinjom, blagovaonicom i radnom sobom čini jedinstvenu cjelinu. Dubina tog novoformiranog prostora iskorištena je za smještaj kreveta i ormara uza sjeverni zid stana, prema stubištu.

Foto: Zvonimir Vidović

Prostor uz južno pročelje funkcionalno je promijenjen. Na mjestu blagovaonice projektom je predviđen radni prostor, a stol blagovaonice pridružen je prostoru kuhinje. Treba naglasiti da je kod ovakvih adaptacija, u kojim je kuhinja zapravo dio dnevnog boravka, vrlo bitno primjereno oblikovati ugradbenu stolariju.

Kupaonica i ostava, prema želji investitora, ostaju netaknute, osim što se u ostavi predviđa smještaj perilice rublja. Za dobivanje dodatnih ormara iskorišten je prostor iznad kreveta i iznad prozora sobe u istočnom dijelu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije