LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

ADAPTACIJA Stan od 75 m2 dobio je veću kuhinju i ljepši pristup sobama

Vlasnici su htjeli proširiti skučenu kuhinju te naći rješenje da se u spavaću sobu ne ulazi iz dnevnog boravka
11. veljače 2015. u 15:04 0 komentara 3081 prikaza
adaptacija
Foto: Ivan Frleta
Pogledajte galeriju 1/2

Trosoban stan u potkrovlju, površine 75,00 m2 je trostrano orijentiran. Stan je u fazi izgradnje, a budućeg korisnika zanima mogućnost povoljnijeg tlocrtnog rasporeda. Sastoji se od dnevnog boravka, kuhinje, blagovaonice, dvije spavaće sobe, degažmana, kupaonice, WC-a i terase.

Budući korisnik, kao najveći nedostatak, navodi skučenu kuhinju čiji je desni kut, gdje se nalazi sudoper, potpuno neupotrebljiv. Visina na tom mjestu do krova iznosi samo 120 cm. Osim navedenog problema, položaj ulaza u spavaću sobu direktno iz dnevnog boravka nije dobar kad već postoji prostrani degažman, a smjer otvaranja klizne stijene koja vodi na terasu je pogrešan. Postojeći smjer otvaranja uvjetuje komunikaciju kroz sredinu dnevnog boravka što komplicira uređenje i ograničava izbor namještaja. Zidovi u interijeru nisu nosivi s izuzetkom dva armiranobetonska stupa u sredini stana.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Zidove koji formiraju kuhinju, kupaonicu i degažman reorganizirao sam kako bih riješio ključni problem stana i dobio optimalnu kuhinju. Na tlocrtu treba primijetiti zonu koju omeđuje isprekidana linija. Krov je dignut u toj zoni, a najmanja visina prostora iznosi 225 cm. U ostatku prostora krov se spušta kontinuirano prema fasadnim zidovima tako da visina nadozida iznosi 120 cm. Kuhinja je u novom rješenju znatno veća i pretežno se nalazi u zoni dignutog krova tako da ju je mnogo lakše koristiti nego prije. Blagovaonica je optimalnih dimenzija, a ugradnjom klizne stijene između dnevnog boravka i blagovanja spriječilo bi se širenje mirisa kuhanja na ostatak stana. Kupaonica je postala uža pomicanjem zida između kuhinje i kupaonice, ali se nije smanjila jer sam preprojektirao prostor degažmana i ulaza u spavaće sobe. Ulaz u roditeljsku sobu je sada moguć iz degažmana što uvelike doprinosi privatnosti sobe i funkcionalnosti dnevnog boravka.

adaptacija | Autor : Ivan Frleta Foto: Ivan Frleta

Dječju sobu sam proširio za 30 cm i tako dobio prostor za radne stolove koji nisu bili predviđeni originalnim projektom, a koji su neophodan inventar dječje sobe. Predviđeni smjer otvaranja klizne stijene koja vodi na terasu predstavlja problem za organizaciju dnevnog boravka. U novom rješenju predvidio sam promjenu klizne stijene. U slučaju da budući korisnik odluči zadržati postojeću stijenu, kauč će morati biti manjih dimenzija i drugačije smješten. Gornji desni ugao dnevnog boravka bi se tada mogao iskoristiti za organizaciju radnog prostora. Tlocrtne promjene u odnosu na originalni projekt nisu drastične, ali znatno doprinose funkcionalnosti i komociji stana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.