Naslovnica Interijeri

ADAPTACIJA podrumskog prostora obiteljske kuće

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!
24. travnja 2014. u 10:30 0 komentara 436 prikaza
tlocrt
Foto: Zvonimir Vidović
Pogledajte galeriju 1/3

Primarna namjena podrumskog prostora obiteljske kuće u zagrebačkom naselju Botinec trenutno je, uz postojeće garažno parkirno mjesto, ujedno i spremište. Sekundarna namjena je prostor za povremeni boravak šire obitelji i gostiju.

Naselje Botinec izgrađeno je nakon poplave u Zagrebu početkom 60-tih godina prošlog stoljeća. Većina kuća je neplanski dograđivana sukladno financijskim mogućnostima vlasnika. Ove su kuće uglavnom niskog energetskog razreda i stoga je prilikom adaptiranja ovih prostora isplativo istovremeno provesti i mjere poboljšanja energetske učinkovitosti. To se u ovakvim adaptacijama može vrlo jednostavno provesti na način da se otvoreni i poluotvoreni prostori zatvaraju i na taj način smanjuje faktor oblika građevine koji bitno utječe na energetsku učinkovitost. Što je taj faktor veći, veće je i oplošje građevine, a time i površina pročelja koju je potrebno izolirati.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

Na postojećoj dispoziciji čita se nepoželjna zapadna orijentacija prostora. Promjenom dispozicije moguće je djelomično neutralizirati negativan utjecaj zapadnog sunca. To se prvenstveno odnosi na postojeću sobu u jugoistočnom dijelu podruma. Rušenjem pregradnog zida između navedene prostorije i sobe uz zapadno pročelje dobiva se relativno prostran prostor koji može funkcionirati kao sklop dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, uz uvijek atraktivnu izvedbu šanka. Time je dobivena dvostruka funkcija prostora blagovanja – prvobitna za samo blagovanje te vizualna – povezuje kuhinju i pripremu hrane s prostorom dnevnog boravka.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

Postojeća pozicija vertikale odvodnje, centralno na tlocrtu, pruža mogućnost smještaja posebnog wc-a za goste i odvojene kupaonice za osobe koje koriste spavaću sobu. Pristup kupaonici kao intimnijem dijelu isključivo je iz spavaće sobe.

Mjere poboljšanja energetske učinkovitosti razrađene su i prikazane u projektu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.