01.01.2014. u 00:00

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net !

Nova godina mladom bračnom paru iz zapadnog dijela Zagreba počinje u isčekivanju prinove. Iz tog razloga supružnici su se prošle godine odlučili za adaptaciju svog 2,5-sobnog stana u sklopu stambene zgrade kako bi krajem siječnja spremni dočekali rođenje svoje djevojčice.

Prema projektu kojeg sam im izradio, stan se iz 2,5-sobnog adaptira u 3-sobni u svrhu dobivanja dodatne, dječje sobe.

Stan površine 66 m2 ima jednostranu orijentaciju na sjeveroistok. Nalazi se u sklopu stambene zgrade iz 1989. godine. U tlocrtu postojećeg stanja možemo uočiti glavni nedostatak – ulaz u stan krajnje je ekscentričan, u „uglu“ tlocrta te kao funkcionalni nedostatak – nalazi se neposredno uz kupaonicu. Nadalje, loggia, koja je svojim dimenzijama prikladna za boravak na otvorenom za toplih dana, smještena je dijametralno suprotno u odnosu na ulaz u stan. To za posljedicu ima nužnost prolaska uz kupaonicu prilikom ulaska u stan, kao i prolaska kroz cijeli stan da bi se došlo do loggie čime se bitno narušava standard korištenja prostora.

Odnos sadržaja i funkcionalnosti unutar stana se od vremena izgradnje do danas bitno izmjenio. Danas stanari više nemaju potrebe za ostavom i garderobom u dimenzijama koje su vidljive na tlocrtu postojećeg stanja. Osim toga, sve te male pomoćne prostorije u stanovima iz vremena izgradnje od prije 20 i više godina redovito su smještene u unutrašnjost i nemaju dnevno osvjetljenje.

Zbog navedenih razloga projektom sam odlučio podijeliti stan na 3 segmenta koji se čitaju u tlocrtu i koji su određeni osima nosivih zidova na standardnom razmaku u socijalnoj stanogradnji koji iznosi 3,6 m. Dvije pomoćne prostorije su na taj način ukinute i na njihovom mjestu izvedena je kuhinja. Dobiven je otvoreni prostor i stvoren je preduvjet za organizaciju glavne prostorije u stanu – dnevnog boravka – kojem se sada pristupa direktno nakon otvaranja ulaznih vrata od stana. Kuhinja je na taj način u drugom planu i vizualno se ne nameće u prostoru. Prostor je u potpunosti osvjetljen dnevnim svjetlom.

Obzirom na sjeveroistočnu orijentaciju stana takva otvorenost prostorija nameće se kao nužnost upravo zbog nedostatka direktnih sunčanih zraka tijekom godine – osim u kratkom periodu za vedrih dana i to u jutarnjim satima. Upravo zbog toga su prilikom izvedbe postojeći tamni prozori u dnevnom boravku nakon obrade brusnim papirom oličeni bijelom temeljnom bojom i lakirani bijelim lakom. Na taj način je postignuta dodatna lakoća prostora i u najvećom mogućoj mjeri anuliran nedostatak prirodne dnevne rasvjete.

Novim razmještajem funkcija dnevnog boravka, kuhinje i blagovanja u središnjem dijelu stana dobiven je prostor za kontralateralan položaj dvije sobe. Obzirom da se loggia nalazi u istočnom dijelu stana, uz nju je predviđena roditeljska soba. U sobi na zapadnoj strani, uz kupaonicu, predviđena je buduća dječja soba. U obje su prostorije predviđeni ugradbeni ormari.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije