Naslovnica Interijeri

ADAPTACIJA garsonjere od 27 m2

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!
04. lipnja 2014. u 13:16 0 komentara 3528 prikaza
arhitekt
Foto: Dom i vrt
Pogledajte galeriju 1/3

Mladi par želi preurediti garsonjeru od 27 m2 za početak zajedničkog života i trenutno istražuje mogućnosti iskorištenja postojećeg prostora. Stan se nalazi u zagrebačkom naselju Voltino, u sklopu stambene zgrade iz 1965. godine. Stan ima jednostranu južnu orijentaciju i jedini mu je izvor dnevnog svjetla trokrilni prozor. Postojećom tlocrtnom dispozicijom određen je položaj kupaonice i kuhinje uz ulaz.

Želja investitora je prvenstveno dobiti zaseban prostor za krevet te u najvećoj mogućoj mjeri odvojiti kuhinjske elemente od tako formiranog spavaćeg dijela.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

Svakako treba istaknuti da je postojeća kupaonica minimalnih dimenzija i od opreme ima kadu i wc školjku što je prema propisima iz vremena gradnje zgrade zadovoljavalo potreban standard. Položaj kupaonice ostaje nepromijenjen, kao i raspored unutarnjih elementa. Adaptacijom se predviđa dodavanje umivaonika između wc školjke i kade.

Novom tlocrtnom dispozicijom predviđa se smještaj kuhinje uz kupaonicu čime su sve vodoinstalacije na istom zidu. Uz elemente kuhinje se predviđa stol za dvoje. U ulaznom prostoru se predviđa izvedba velikog ugradbenog ormara duljine 2,0 m koji odvaja ulazni prostor od prostora za spavanje. Prostor za spavanje čini francuski krevet kojem se pristupa s prednje strane, a vizualno je odvojen od ostatka dnevnog boravka zastorom. U dnevnom boravku se predviđa smještaj dvosjeda i čajnog stolića koji su orijentirani prema stolu za blagovanje uz čiju se bočnu stranu predviđa postavljanje TV ekrana. Prostor dnevnog boravka dodatno je odvojen od spavaćeg dijela ugradbenim ormarom od poda do stropa te visećim elementima ugradbene stolarije ispred samog zastora, u zoni do 60 cm ispod stropa prostorije. Time se prostor dodatno iskorištava i vizualno odvajaju pojedine zone prema funkciji.

tlocrt | Autor : Zvonimir Vidović Foto: Zvonimir Vidović

Obzirom na datum izgradnje zgrade, adaptacija je prilika za provedbu mjera poboljšanja energetske učinkovitosti same nekretnine. Mjere su prikazane u projektu.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.