LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

ADAPTACIJA dvosobnog stana za dvoje površine 45 m2

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net !
11. prosinca 2013. u 00:00 0 komentara 962 prikaza
ADAPTACIJA dvosobnog stana za dvoje površine 45 m2
Foto: Dom i vrt
Pogledajte galeriju 1/3

Prošli tjedan stigao nam je upit dvoje čitatelja koji žive u stanu od 45 m2 u Zagrebu. Njihov stan ima jednostranu orijentaciju (zapad - jugozapad) i nalazi se u sklopu stambene zgrade.
Čitatelji su nam se zbog loše tlocrtne dispozicije svog stana obratili za savjet. Primijetili su da u usporedbi s nekim stanovima slične kvadrature njihov stan djeluje ograničeno obzirom na mogućnost iskorištavanja prostora. Unatoč činjenici da u stanu žive već neko vrijeme, još nisu investirali u ormare jer ne znaju kako bi iskoristili prostor. Treba naglasiti da je svakako i takva odluka puno bolja nego bez prethodnog savjetovanja kupiti gotove ormare koji bi na prvi pogled stali u postojeće okvire.

Već prilikom prvog pogleda na tlocrt postojećeg stanja uočava se disproporcija postojećih prostornih odnosa i površina pojedinih prostorija. Stan ima pravokutan tlocrt. Generalno, prva nepovoljna stvar jest što je ulaz u stan na užoj stranici pravokutnika. To u startu otežava rješavanje kvalitetne tlocrtne dispozicije prostorija. Osim toga, orijentacija stana na jugozapad svakako nije poželjna, posebno ako je stan jednostrano orijentiran. Nadalje, u postojećem stanju pregradni zidovi su širine 15 cm. U stanovima s manjom kvadraturom bolje je imati pregradne zidove od gipsa koji imaju ojačanja OSB pločama s unutarnje strane jer njihova širina može biti i do 7,5 cm, a uz to mogu biti dobro zvučno izolirani. U novom projektiranom rješenju ovog stana prikazani su zidovi širine 10 cm. Navedeni razlozi samo su neki zbog kojih je uvijek bolje savjetovati se s arhitektom prije ovakve investicije.


Zahtjev je da se osim prijedloga rasporeda ormara prikažu radni prostor u stanu (jer se stanari bave poslom koji obavljaju kod kuće), stol i stolice te ormari za cipele i jakne. Prijedlogom je relativno uska kuhinja "U-sheme" u postojećem stanju proširenjem za 1 kuhinjski element od 6o cm promijenjena u kuhinju "L-sheme" sa šankom (koji može i ne mora biti povišen u odnosu na visinu kuhinjskih elementa, a ujedno služi i kao radna ploha. Na taj način je postignut jedinstven prostor dnevnog boravka i kuhinje, a istovremeno se šank može koristiti kao stol za blagovanje.


Kupaonica je uvlačenjem smanjena za širinu ugradbenog ormara na ulazu koji služi za odlaganje kaputa, a koji spajanjem na instalacijsku vertikalu u kupaonici može dijelom, uz vanjski zid prema stubištu, biti izveden kao ventilirani ormar za cipele.

Spavaća soba i radni dio jedinstven su prostor u koji se pristupa iz dnevnog boravka preko dvaju kliznih vrata, u punoj visini prostorije, ugrađenih u gipsani zid. Gipsani zid je ojačan OSB pločama s unutarnje strane zbog montaže ekrana TV-a prema dnevnom boravku. U sklopu spavaće sobe su, uza zid prema kupaonici, predviđeni ormari u punoj visini prostorije. Na ove ormare se nadovezuju viseći elementi (donja ploha elemenata na visini 216 cm) spojeni s komodom iza radnog prostora.
Radni prostor na taj način ima potrebno dnevno svjetlo i pristup iz dnevnog boravka.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.