26.12.2013. u 02:36

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Predstavljamo Vam idejno rješenje prenamjene dvosobnog stana veličine 70 m2 u sklopu stambene zgrade. Temeljna želja investitora jest dobiti odgovor na pitanje kako unutar postojećeg stana organizirati prostor u svrhu dobivanja dodatne sobe. Stan ima dvostranu orijentaciju (sjever - jug) te na svakoj strani svijeta na koju je orijentiran ima loggiu (dvije manje loggie na sjeveru i jedna veća na jugu).

Već na prvi pogled vidimo kvalitetnu tlocrtnu dispoziciju zadanog prostora u vidu položaja ulaza u stan. Tlocrt stana organiziran je oko središnje osi u smjeru sjever-jug, a položaj ulaza određen je na sredini te osi. Ovakav položaj ulaza u stan omogućava kvalitetnu i logičnu tlocrtnu dispoziciju svih postojećih sadržaja unutar stana ove kvadrature.

Središnji dio stana čini ulazni prostor unutar kojega su smješteni ugradbeni ormari za cipele, kapute i jakne. Iz tog prostora direktno se pristupa i dnevnom i noćnom dijelu stana te sanitarnim sklopovima.

Osnovna podjela na dnevni i noćni život određena je položajem ulaza. Južna strana koja dobiva više dnevnog svijetla i koja ima jednu veliku loggiu optimalno se iskorištava tako da se predvidi kao prostor za organizaciju dnevnog života. Stoga se na južnoj strani predviđaju dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja. Ovaj sklop odijeljen je od ulaza pregradnim zidom sa zaokretnim vratima. Kuhinja se predviđa kao prostorija „U-sheme“ koja je smještena uz instalacijsku vertikalu. Kako bi se izbjegla direktna vizura prema kuhinji s ulaza u dnevni boravak, kuhinja je uvučena prema središtu stana i u slučaju potrebe može se zatvoriti laganim kliznim vratima.

Noćni život se predviđa na sjevernoj strani stana. Dvije manje loggie se na taj način logično iskorištavaju za svaku spavaću sobu i time povećavaju standard i kvalitetu stanovanja. U središnjem dijelu, u manjoj prostoriji, oko instalacijske vertikale, smješteni su wc sa školjkom i umivaonikom. To je sanitarni čvor za goste, ali i wc kabina za stanara. On funkcionira neovisno o sanitarnom čvoru u kupaonici. Kupaonica se prema novom rješenju premješta uz vanjski zid stana prema susjedu/stubištu jer, kao ni wc, ni kupaonica ne treba nužno imati dnevno osvjetljenje.

Novim položajem kupaonica je odvojena od dnevnog dijela stana. Unutar kupaonice smještena je kada, stroj za pranje rublja, umivaonik i police za rublje i ručnike te sredstva za pranje rublja i čišćenje. Roditeljska spavaonica s bračnim krevetom predviđena je uz veću loggiu na sjevernom pročelju. Relativno je prostrana te cijelom svojom širinom ima ugradbene ormare (uza zid prema kupaonici). Dodatna soba ima L-oblik unutar kojeg je predviđen prostor za noćni život dvoje djece s krevetima, ormarima i dva radna stola. Prostor s dva kreveta funkcionalno je smješten dalje od prozora i izlaza na loggiu – koji su izvori dnevnog svjetla. Uz prozor i vrata loggie smješteni su radni stolovi kako bi budući korisnici dobili prirodno osvijetljen radni prostor.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije