05.03.2014. u 10:55

Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!

Obiteljska kuća u Zagrebu izgrađena je početkom 60-tih godina prošlog stoljeća. Kuća ima podrum, prizemlje i negrijano potkrovlje. Želja investitora je bila dobiti prijedlog nove tlocrtne dispozicije sukladno promjeni broja stanara – jedno dijete se preselilo u svoj stan.

U tlocrtu postojećeg stanja postoji više vidljivih detalja koji bitno utječu na kvalitetu života. Na prvom mjestu svakako je položaj prve dječje sobe odmah uz ulazni prostor. Uvijek je potrebno težiti povezivanju svih spavaćih soba u jedan neovisni sklop, ukoliko to mogućnosti dopuštaju. Osim ove prostorije, odmah po ulasku u kuću se pristupa stolu blagovaonice. Takva situacija je opravdana u iznimno malim prostorima stanova socijalne stanogradnje, što u okolnostima života u prizemlju od 100 m2 unutar obiteljske kuće svakako nije slučaj. Prostoriji dnevnog boravka, koja je reprezentativni dio svakog stambenog prostora, pristupa se posredno preko dječje sobe uz ulaz u kuću, kuhinje i blagovaonice što je također nepoželjno. Postojeći hodnik ima nepotrebno veliku površinu i time uzima koristan prostor spavaćim sobama. Posljednji veći nedostatak postojećeg stanja jest činjenica da je kupaonica jedina sanitarna prostorija u kući ovakve kvadrature.

Foto: Zvonimir Vidović

Pozitivna stvar je sama orijentacija prostorija dnevnog boravka na jug, odnosno kuhinje, kupaonice i spremišta na sjever.

Projektom adaptacije predviđa se uklanjanje zida između dječje sobe uz ulaz i prostora dnevnog boravka. Na taj način se dobiva prostran dnevni boravak s blagovaonicom čija nova površina je proporcionalna ukupnoj površini stambenog prostora. Time se optimalno iskorištava južna orijentacija i osvjetljenje dnevnim svjetlom i postiže se bolja povezanost s hodnikom jer se prema ovom rješenju u dnevni boravak pristupa kroz dvoja vrata – jedna su bliže ulazu u stan (za goste), a druga bliže ulazu u spavaći trakt (za stanare). Kuhinja, koja je u postojećem stanju predimenzionirana, sada je smanjena i uz nju je predviđena ostava. Uz kuhinju, prema unutrašnjosti, smješten je wc za goste. Školjka ovog wc je na mjestu školjke postojeće kupaonice i u wc-u je predviđen smještaj perilice rublja. Kupaonica je posebna prostorija kojoj se pristupa isključivo iz spavaćeg trakta. Školjka u kupaonici je smještena odmah uz zid prema wc-u za goste i odvojena pregradnim zidom s kliznim vratima, visine 200 cm od ostatka kupaonice. Uz ulazni prostor u kuću predviđena je niša za ugradbeni ormar za odjeću i obuću. Ukidanjem spremišta i postojećeg proširenja u hodniku proširena je roditeljska soba i dobiven prostor za smještaj ugradbenih ormara.

Foto: Zvonimir Vidović

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije