HYGGE DEKOR

5 komada koje morate imati ako volite skandinavski dizajn

Anders Bergstedt
18.04.2019.
u 09:19

Ako ste ljubitelj skandinavskog stila i želite svoj dom urediti po njegovim postulatima, donosimo savjete koje komade morate obavezno imati.

Sjedinjenost s prirodom, usporavanje, uživanje u domu, jednostavnosti i miru… To su sve misli vodilje skandinavskog stila koji ne prestaje biti hit uređenja interijera posljednjih godina. Donosimo pet komada koje morate imati ako se želite hyggeizirati...

Na uskim nogicama

Kauč koji stoji na uskim nogama osigurava osjećaj prozračnosti, lakoće i preglednosti stanu. Imate dojam kao da biste mogli zaviriti ispod njega i zateći kućnog ljubimca kako ugodno spava, ali ni zrnce prašine... Kutna garnitura, dvosjedi i trosjedi koji cijelom svojom dužinom počivaju na podu odaju dojam robustnosti i težine, a to je sasvim suptorno od onoga što Skandinavci žele postići. Držite se istog dizajna kada je u pitanju stolić u dnevnom boravku.

Foto: Imade pastel

Ogoljena rasvjeta

Skandinavska arhitektura uzima ono najbolje iz prirode i do kraja iskorištava prirodno svjetlo. Zato nećete naići na zavjese koje ga prigušuju. Često, veći dio zida u dnevnom boravku bit će ostaklen prozorima kako bi što više svjetla ulazilo u dom. Visilica u kuhinji, blagovaonici ili dnevnom boravku treba biti u jednu ruku neprimjetna, a u drugu zanimljiva zbog nedostatka sjenila ili bilo kakve druge kugle. Gola žarulja predstavlja suštinu nordijskog dizajna: funkcionalno je, nema puno detalja i elemenata, odaje toplinu i ne zauzima puno prostora.

Foto: Anders Bergstedt

Biljke

Toplinu doma i ugodnu, pozivajuću atmosferu ne osiguravaju samo domaćini. Ako želite nekome dati do znanja kako je u vašem stanu prava oaza smiraja, pokažite to kućnim biljkama. One će utopliti svaki prostor, ukrasiti ga i razbiti čestu bjelinu skandinavskog stila. Predlažemo da nabavite fikus, drvo života ili filodendron. Filodendroni su izvrsni u apsorpciji formaldehida. Odgovara im svijetlo mjesto te topao i vlažan zrak, no uspijevat će i u sjenovitom mjestu, samo pripazite da nije na propuhu.

 
Foto: pixabay
 

Terariji su idealni za uzgoj sitnog kućnog bilja, pogotovo ako nemate puno kvadrata na raspolaganju ili ako nemate taj čarobni dodir za biljke. Oni su idealni za uzgoj sukulenata, a ove se malene mesnate biljke također  mogu izložiti u sitnim teglicama geometrijskih oblika.

Tipografija

Nordijski dizajn lud je za tipografijom! Stilizirani i personalizirali citati ispisani na običnom bijelom papiru idealni su za uokviriti i izložiti na zidu umjesto umjetnina. Odaberite omiljeni citat i ukrasite njime svoj dom.

Dom Lidije Tomas Matijević - blog Lili Halo Decoration

Volite skandinavski stil? Saznajte kako urediti dom poput Šveđana!

Geometrija

Iako su dekoracije rijetke i pomno odabrane, one su najčešće s geometrijskom temom i uzorkom. Crno-bijela kombinacija je obavezna! Geometrijski uzorak možete uočiti na tepihu ili pokojoj dekoraciji.

Foto: Lekker Friss

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije