Najranija su voćna kultura koju ćemo okusiti s prvim danima svibnja jagode. One su prepune prehrambenih vlakana, bogate su vitaminom C i biljnim fenolima pa smanjuju rizik od karcinoma i pogodno djeluju na probavni sustav. Jagode su, međutim, kao i ostale voćne vrste izuzetno pogodan domaćin biljnim bolestima i štetnicima koji ne samo da uništavaju tehnološku vrijednost jagoda nego uzrokuju potpun gubitak svake nutritivne vrijednosti. Da bi plodovi jagoda bili zdravi i sočni, neophodno je provesti potrebne mjere zaštite i to na vrijeme. U posljednjih nekoliko godina upravo se jagode uzimaju kao najčešći primjer nepravilne primjene sredstava za zaštitu bilja i često se po medijima čuju upozorenja o konzumaciji jagoda u kojima se pronalaze ostaci pesticida čime pojam pesticid dobiva negativnu konotaciju među potrošačima.
Važno je stoga razjasniti da su ostaci pesticida isključivo rezultat nepravilne primjene pesticida. Također, konzumenti će često tražiti "nešpricane" jagode, ali treba znati da je proizvodnja jagoda gotovo nemoguća bez provedbe barem osnovnih mjera zaštite. Uloga sredstva za zaštitu bilja jest da "liječi" biljku i osigura njezin opstanak, a dužnost je proizvođača da pravilnom primjenom sredstava za zaštitu bilja stvore povjerenje potrošača. Pravilnom primjenom i pravilnim izborom sredstava za zaštitu bilja osigurava se zaštita od bolesti i štetnika, a potrošačima se osigurava konačan proizvod bez nedozvoljenih ostataka pesticida. U ovom ćemo prilogu spomenuti zaštitu od štetnika, a u sljedećem broju možete pročitati o zaštiti jagoda od najčešćih bolesti. Od štetnika na jagodama najčešće se pojavljuju crveni pauk i kalifornijski trips.
Oba su štetnika izrazito sitna i pojavljuju se u velikom broju na listovima gdje sisanjem uzrokuju sitne žute (pauk) ili bijele (trips) točkice. Nakon širenja i spajanja točkica listovi se suše i nekrotiziraju, a voćka ostaje bez osnovnih elemenata za normalan rast i razvoj. Plodovi su zbog toga često deformirani, a zbog oštećenja pupova štete se mogu očitovati i sljedeće godine. Mjere zaštite obuhvaćaju preventivne higijenske mjere kao što su uklanjanje korova, pravilna gnojidba i uništavanje biljnih ostataka, a kod primjene sredstva za zaštitu izuzetno je bitno obaviti primjenu odmah nakon uočavanja prvih štetnika. Za kemijsko suzbijanje tih štetnika preporučujemo koristiti pripravak KRAFT 18 EC jer on suzbija sve pokretne stadije štetnih grinja uz istovremeno suzbijanje kalifornijskog tripsa. KRAFT 18 EC se koristi u količini 50-120 ml/1000 m² (5-12 ml/100 m²), ako se primjenjuje dva puta, tada je količina primjene 50ml/1000m², a ako se primjenjuje jednokratno, količina primjene iznosi 120 ml/1000 m².