Mala škola uređenja

Za potpuni dojam vrtni namještaj uskladite s vanjskim izgledom kuće

Foto: Thinkstock
Za potpuni dojam vrtni namještaj uskladite s vanjskim izgledom kuće
06.05.2021.
u 07:00
Udahnite novi život dvorištu i napravite malu oazu za uživanje
Pogledaj originalni članak

Svi se mi trudimo urediti svoje interijere kako najbolje znamo. No, da bismo potpuno uživali u ljepoti doma, ne smijemo zanemariti ni uređenje dvorišta ako ga imamo. Toplije vrijeme  nas mami na boravak na svježem zraku pa bi bilo dobro pokrenuti se (ako već niste) i početi s uređenjem dvorišta.

Foto: Thinkstock

Koja je svrha dvorišta?

Predlažem da prije svih radova počistite dvorište od smeća, starih bicikala i svih drugih nepotrebnih stvari koje su se nagomilale tijekom zime. Nakon toga definirajte si za što će vam dvorište služiti. Ako želite da vam služi samo za ukras, posadite puno zelenila i cvijeća, a ako dvorište želite koristiti za odmor i opuštanje, opremite ga garniturom za sjedenje, roštiljem i blagovaoničkim stolom. Možda poželite postaviti sjenicu ili mali bazen... Kada budete sigurni što biste točno trebali i željeli, napravite plan kamo ćete koje elemente rasporediti. Kao što pri uređenju interijera stvaramo središnju točku oko koje nadograđujemo elemente, takvo pravilo vrijedi i pri uređenju eksterijera. Pri uređenju vrta fokus može biti na maloj fontani ili zoni za odmor. Ovisno o veličini površine, osmislite travnate ili opločene staze koje vode do središnje točke u dvorištu.

Foto: Thinkstock
Foto: JYSK

Pripazite da vrtni namještaj, kao i svi drugi dekorativni elementi u dvorištu, tvore jednu skladnu vizualnu cjelinu s vanjskim izgledom kuće. Važno je dobro se informirati da znate koje biljke odgovaraju uvjetima vašeg vrta s obzirom na klimu i podneblje te ih u skladu s tim i odaberite. Biljke slobodno možete kombinirati prema vrstama, bojama, visini i vremenu cvjetanja.

Foto: Thinkstock
Foto: JYSK

Također možete kombinirati biljke koje se sade direktno u tlo, kao i one u odgovarajućim posudama. Dvorište bogato teksturama zanimljivije je i privlačnije od onoga u kojem dominira samo jedna tekstura, npr. samo trava. Pažljivo kombinirajte materijale i teksture kako bi vaše dvorište bilo ukusno uređeno i jedinstveno. Pri odabiru i kombiniranju materijala pripazite da ne pretjerate i da ne odete u krajnost, kako ne biste stvorili od svega samo kič.

Foto: Lesnina
Foto: Thinkstock

Pazite i na vanjsku rasvjetu

Koje ćete materijale birati, hoće li to biti cigla, beton, kamen ili drvo, te kako ćete ih kombinirati, ovisi o stilu kuće, ali i o podneblju u kojemu živite. Vanjska rasvjeta ključna je za postizanje dobre atmosfere u dvorištu. Kvalitetnom, profesionalno instaliranom rasvjetom u vrtu postići ćete ugodnu i opuštajuću atmosferu u dugim ljetnim noćima.

Foto: Thinkstock

No, ova investicija može biti dosta skupa pa kao alternativu predlažem da se sami poigrate zanimljivim, originalnim i jeftinijim rješenjima. Omotajte grane stabala lampicama, što će pridonijeti bajkovitom ugođaju vašega dvorišta. Romantičan ugođaj stvorit ćete ako postavite fenjere na istaknuta mjesta, a solarne LED svjetiljke postavljene oko nogostupa osigurat će vam vidljivost i lakše kretanje noću.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.