ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Najslađi šumski plod liječi napade gihta i bolesnu jetru te djeluje protuupalno

Foto: Shutterstock
Jagode
Foto: Ivan Lesinger
jagoda
Foto: Ivan Lesinger
jagoda
26.10.2014.
u 09:15
Jagode djeluju kao antioksidans i antikancerogenik zbog kombinacije sadržaja – vitamina C, folata, antocijanina, kvercetina i flavonoida
Pogledaj originalni članak

Druga imena jagodi još su: crvena jagoda, divlja jagoda, šumska jagoda, jagodnjača, fragula, pozemljuša, rumena malina, rdeča jagoda. Kršćani su kiticama jagoda ukrašavali haljine Djevice Marije, a u astrologiji je jagoda simbol Venere. Pjesnicima i slikarima oduvijek je bila inspiracija ljepote boje i ljubavi. Carl Linné veliki botaničar, hvali ljekovita svojstva jagode. Uvijek kada je riječ o jagodi, prisjetim se postarijeg gospodina s naših predavanja koji je govorio:

“Šumske jagode pomiješane s medom pravi su lijek za bolesnu jetru”. A veliki bilinar Carl von Linne liječio si je jagodama napadaje gihta. Oficijelna farmakopeja otima zaboravu šumsku jagodu jer je njezina ljekovitost dokazana za neke bolesti.

Foto: Ivan Lesinger

Pučka medicina od davnina, pa i danas, preporučuje šumske jagode u liječenju mnogih oboljenja, primjerice: proljetnog umora, protiv upalnih stanja (djeluje slično kao aspirin), slabe cirkulacije, rekonvalescenata, astme, bolesti jetre, želuca (kod iritabilnog želuca), crijeva, mjehura, bubrega, viška mokraćne kiseline, protiv stvaranja kamenaca u bubrezima i žuči, skleroze krvnih žila, povišenog tlaka i bolesti izazvane grušanjem krvi (tromboza) ili takozvane ljepljive krvi, lijenih crijeva, reume, gihta, dijabetesa, multiple skleroze, raka, jetre, visoke tjelesne temperature, opeklina od sunca, infekcije grla i urinarnog sustava.

Jagode djeluju kao antioksidans i antikancerogenik zbog kombinacije sadržaja – vitamina C, folata, antocijanina, kvercetina i flavonoida. Također, preporučuje se za pojačano izlučivanje mokraće, pročišćavanje i osvježavanje jetre.

Foto: Ivan Lesinger

Na oboljenja žučne vrećice plod jagode djeluje dvojako: pojačava i stvaranje i izlučivanje žuči. Čaj od listova jagode djelotvoran je u borbi protiv bolesti maternice jer sprečava jako krvarenje, zatim za rješavanja upalnih stanja zubnog mesa te svih proljeva. Čaj od mješavine listova korijena i lista, u kombinaciji s ostalim ljekovitim biljem, jača živce i smiruje. Svježi sok od jagode pomaže u liječenju nekontroliranog mokrenja.

Korijen šumske jagode u čajnom pripravku ljekovito djeluje na krvarenje iz nosa, iz manjih rana, hemoroida te i zubnog mesa te na gnojne upale usta i afte.

Jagoda se rabi kao: anibakterik, antidijaroik, antireumatik, antisklerotik, aromatik, detoksikant, dijetetik, diuretik, hemostiptik, holagog, holeretik, laksativ, sedativ.

Kontraindikacije. Neke osobe, najčešće djeca, alergične su na jagode.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

M3
Miške 3
19:35 26.10.2014.

Pa što to niste napisali kada se jagode beru, a ne sada,