DIVNIH SU BOJA

Kvartet zdravih jesenskih namirnica: znate li koje su?

Foto: Pixsell
plodovi jeseni
Foto: Pixsell
plodovi jeseni
Foto: Pixsell
plodovi jeseni
Foto: Pixsell
plodovi jeseni
Foto: Pixsell
plodovi jeseni
Foto: Pixsell
plodovi jeseni
05.09.2019.
u 08:46
Osim što su simboli jeseni i lijepe dekoracije, ovi plodovi uz to su i zdrava hrana
Pogledaj originalni članak

Ove godine jesen će, kažu meteorolozi, biti relativno topla pa je pravi užitak skupljati šumske plodove, brati plodove jeseni u poljima, ali i vrtovima i na terasama, pripremati slasne marmelade. Zaštitni znak jeseni svakako su kesteni. Drvo kestena botaničari ubrajaju u voćke, ali zbog načina i mjesta rasta, spada i u šumsko drveće.

Najčešća podjela je ona na pitome i divlje, iako ih postoji nekoliko vrsta i podvrsta. Drvo kestena tijekom cvatnje obiluje slatkim nektarom, kojem ne mogu odoljeti pčele te nas kasnije razvesele ljekovitim medom.

Foto: Pixsell

Kestenov med prirodni je eliksir kod problema s gastritisom, a pomaže i kod problema s oslabljenom cirkulacijom. Divlji kesten nije jestiv. No narodna medicina preporučuje ga kod mnogih bolesti. Divlji kesten najčešće se koristi u kremama i gelovima kod problema s venama i kapilarama. Iako nije jestiv, divlji kesten je hvalevrijedan plod koji se koristi i za proizvodnju kozmetike.

Tanin je glavni sastojak divljeg kestena, a upravo se taj nutrijent koristi za vraćanje čvrstoće i sjaja kože. Dakako, uz cijenjena svojstva meda od kestena ne treba zaboraviti na visokovrijedne nutritivne vrijednosti ovog jesenskog ploda bogata škrobom.

Foto: Pixsell

Drugi prirodni simbol jeseni, kukuruz, pravo je malo skladište energije zahvaljujući količini ugljikohidrata skrivenih u svakom zrncu. Posljednjih godina trend je saditi kukuruz i na terasama i balkonima. Osim što stabljika vrlo efektno izgleda, posebno je zadovoljstvo ubrati plodove svojih ruku i kao poslasticu servirati pečene ili kuhane kukuruzne klipove.

Mnogima omiljen jesenski plod, grožđe su ovih dana vinari pretvorili u vino, ali od slatkih boba rade se i slasne marmelade s visokim udjelom hranjivih tvari. Jesenski kvartet namirnica zaključuje bundeva koja je sjajan izbor za juhe, variva, kolače, njoke...

>>Nar ili šipak: upoznajte najljekovitije voćne plodove na svijetu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.