Više od vrta

Iz moje zelene oaze dolazi povrće i za moj restoran

Foto: Danijel Berković / Pixsell
Iz moje zelene oaze dolazi povrće i za moj restoran
Foto: Danijel Berković / Pixsell
Iz moje zelene oaze dolazi povrće i za moj restoran
Foto: Danijel Berković / Pixsell
Iz moje zelene oaze dolazi povrće i za moj restoran
Foto: Danijel Berković / Pixsell
Iz moje zelene oaze dolazi povrće i za moj restoran
Foto: Danijel Berković / Pixsell
Iz moje zelene oaze dolazi povrće i za moj restoran
Foto: Danijel Berković / Pixsell
Iz moje zelene oaze dolazi povrće i za moj restoran
04.11.2012.
u 14:10
Uzgoj povrća kao radna terapija, najbolje za bijeg od svakodnevnog stresa ugostiteljskog posla
Pogledaj originalni članak

Domaći kiseli krastavci, sušene rajčice, ukiseljeni kupus, šalša, pekmez, ajvar, likeri ... Sve uredno složeno, obilježeno i spremno čeka u hladu smočnice obitelji Miletić na zagrebačkom Vrhovcu. Ako ste pomislili da je ovo uobičajen opis smočnice kreativne domaćice - razuvjerit ćemo vas. Riječ je o smočnici obitelji Miletić, Vesne i Tihomira, a količine pripremljene hrane cijele će zime, do prvog proljetnog povrća, hraniti izbirljiva nepca gostiju u njihovu restoranu. No, nije to priča o još jednoj kreativnoj ugostiteljskoj obitelji, već o Istranki sa zagrebačkom adresom koja je ljubav prema vrtlarenju donijela sa sobom u metropolu te spojila s korisnim. Većina povrća pripremljena u njezinoj kuhinji stiže iz samo desetak metara udaljena vrta. – Kad mi gost kaže da bi uz ribu blitvu ili salatu od rikule, obujem čizme, uberem nekoliko stručaka, operem i za desetak minuta je na stolu – priča nam Vesna.

Od svega pomalo
-Moje troje djece podigla sam na zdravoj hrani i kod nas se uvijek pazilo na to što je u tanjuru. Hrana je dobrim dijelom dolazila iz Istre, a kako smo ljubitelji samoniklog bilja, uvijek je nešto putovalo prema Zagrebu – objašnjava nam Vesna ljubav prema zemlji i bilju. – Prije četiri godine otvorila se mogućnost da uz ruševnu kuću u susjedstvu restorana raskrčimo šikaru. Primili smo se posla i dobili krasnu površinu koju sam odlučila pretvoriti u vrt. Nakon puno truda ostvarila se i moja želja da imam svoju zbirku sjemena starih sorta povrća. Počela sam od rajčica koje sam skupljala posvuda pa sada sadim volovska srca, jabučare, šljivare i dakako cherry rajčice, s kojima je i najmanje posla.

Posadila sam zaista sve što sam našla kod starijih vrtlara i poljoprivrednika, a izbjegavam sjeme iz vrećica za par kuna. Tako imam sve vrste salata, od puterice i kristalke do rikule, matovilca i potočarke. Sjajno su mi rodili kelj, blitva, špinat. Mrkva, celer i cikla su u svom kutu, a od paprika sam napravila sjajan ajvar. No, kako su većinu pojeli gosti, valjalo ga je dokupiti – priča Vesna. Ne nedostaje ni voća, svoje mjesto na Vrhovcu imaju jagode, maline i borovnice.

Zima pod plastiku
Vesna vrlo dobro zna, a ono u što nije sigurna pita, kako jednom kulturom štititi drugu. – Kod nas nema prskanja ni umjetnih gnojiva. Svake zime prije proljeća vrt uredimo i nahranimo ga stajskim gnojem. Biramo konjski koji se brže apsorbira, a moramo voditi računa i o susjedima. Kemikalije kod nas ne postoje pa osjetljive biljke poput rajčica čuvaju neven i bosiljak. Paprena metvica i kadulja imaju obrambenu funkciju među grahoricama i mladim graškom. Kad se nakon kiše u vrtu pojavi prava vojska puževa moramo ih ručno skupljati kako nam ne bi pojeli urod. No, nemam ih srca uništiti jer i oni imaju svoju ulogu u prirodi. Zato ih odnesemo na susjednu livadu koja je iza ograde, neka ondje “pasu” – kaže Vesna.

Ove godine njezin će vrt prvi put zimu dočekati pod plastičnim pokrovom. Zbog velike potražnje gostiju za domaćim povrćem odlučila ga je uzgajati i preko zime. – Zelje, raštika pa čak i matovilac dosta se dobro nose s prvim hladnoćama, no ostale bi stradale da ih ne zaštitimo. Tako da sve začinsko bilje ovih dana ide u plastenik koji podižemo i koji ćemo po potrebi navodnjavati – objašnjava. A da je mali vrti na sjajnoj poziciji uz obilje sunca dovoljan da prehrani goste restorana uvjerila se zadovoljna ugostiteljica i vrtlarica Vesna Miletić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.