kamo za vikend

Evo zašto je jesen na Krku dobra ideja

Foto: Nikola Zoko
Evo zašto je jesen na Krku dobra ideja
20.10.2024.
u 09:46
Masline zvijezde listopada na ovoj destinaciji svoju su priču pričale i izvan maslinika. Kako se sljubljuje malo maslinova ulja s brašnom, jajima, začinima i puno ljubavi žene koja svojim rukama pretvara sastojke u jedinstvenu smjesu od koje se na poseban način, u potpunosti ručno, stvaraju šurlice pokazala je Tanja Grbac, suvlasnica Malinske Trattorije Gatto Nero.
Pogledaj originalni članak

Jesen je divna na otoku Krku. Ulicama ovog prekrasnog otoka čuje se žamor posjetitelja - brojnih stranaca, ali i domaćih zaljubljenika u spoj prirode, tradicije i mora. Još uvijek se na plažama mogu zateći kupači, ali brojni su i oni koji uživaju u šetnjama uz morsku obalu i upijanju zraka sunca. Kako otok Krk i kultno turističko mjesto Malinsku doživljavaju žene? Na ovo pitanje su odgovor dale zaljubljenice u aktivan i dinamičan vikend ali i ženski program Ženski vikend Hrvatskom i okolicom kojeg je osmislila novinarka i modna savjetnica Alma Premerl Zoko.


Foto: Nikola Zoko

"More nas sve mami cijele godine, a Malinska na otoku Krku je mjesto koje treba doživjeti na kraju sezone. Ulice su pune turista, gdje god pogledate vidjet ćete čisto more, većina je dana još uvijek sunčana i topa a listopad je tradicionalno na Krku u znaku berbe maslina i divnog wellnessa" -  kaže Alma dodajući kako je upravo maslina i sve ono što se s njom može doživjeti bila nit vodilja boravka žena u Malinskoj.

Foto: Nikola Zoko


Boravak u Malinskoj tako je započeo jedinstvenim doživljajem - Olive touch projektom koji je turistička zajednica ove destinacije osmislila prošle godine s ciljem pružanja kvalitetnog sadržaja i na kraju sezone u Malinskoj i Dubašnici. Da je ideja pala na plodno tlo dokazale su brojne žene koje su u masliniku OPG-a Utla bile spremne na berbu maslina. Tradicionalan način skidanja zrelih plodova s krhkih grana kao da je otklonio sav skupljeni stres i vikend učinio nezaboravnim. Uz smijeh i veselje prostirke u masliniku su se punile maslinama koje je bilo potrebno skupiti i pripremiti za prešanje. Iva i Branko maslinari iz Malinske bili su prezadovoljni veseljem koje je zavladalo trudeći se objasniti kako se plod masline pretvara u ulje Utla, višestruko nagrađivano zlatom. Upravo to ulje, ali i mlado maslinovo ulje od maslina ubranih dan prije moglo se kušati nakon berbe. Ovaj doživljaj ponavlja se još dva vikenda,
Foto: Nikola Zoko
pa na Olive touch izlet možete i sami.


Kušanje maslinova ulja ali i tradicionalna slastica Presnac poslužena je tog dana i u Bogovskom tošu mjestu koje je ujedno i mali obiteljski muzej gdje glavno mjesto zauzima preša na kojoj su se nekad masline pretvarale u maslinovo ulje što je sve pokazala Biserka Bogović voditeljica muzeja.  Olive touch program završio je na  mjestu na kojem je i počelo ukrcavanje u vlakić koji je vozio desetak kilometara od centra Malinske do maslinika - ispred Interpretacijskog centra DUBoak kojeg karakterizira divan sadržaj ali i park na samom krovu. Na ovom je mjestu ispričana divna priča o maritimnoj baštini, kulturi plovidbe ali i način na koji ljudi žive na ovom otoku u skladu s morem, prirodom posebno šumom.

Foto: Nikola Zoko


Masline zvijezde listopada na ovoj destinaciji svoju su priču pričale i izvan maslinika. Kako se sljubljuje malo maslinova ulja s brašnom, jajima, začinima i puno ljubavi žene koja svojim rukama pretvara sastojke u jedinstvenu smjesu od koje se na poseban način, u potpunosti ručno, stvaraju šurlice pokazala je Tanja Grbac, suvlasnica Malinske Trattorije Gatto Nero. Tijesto, kako je otkrila, mora biti kompaktno, a ruke i tanki prutić su jedini alat koji trebate. Radionica je svladana, svaka je žena napravila svoje šurlice koje su se za stolom prelile kultnim umacima ovog restorana - gulašem od nekoliko vrsta mesa i umakom od škampi koji se radi po posebnoj recepturi. Kako ovaj restoran radi cijele godine uz Tanju se predstavljanju gastro adrese pridružio i Marinko Tvrtković najavljujući niz aktivnosti za gastronome - od tradicionalnih specijaliteta zbog kojih se na ovom mjestu traži stolica više pa sve do tematskih programa koji Malinskoj ne daju spavati kad zahladi. 

Foto: Nikola Zoko

Dobar program ne nedostaje niti u hotelu Malin bazi ovog ženskog programa, od Zagreba udaljen sat i pol vožnje. Položaj mu je sjajan - samo minuta hoda do mora i pet minuta do centra Malinske, hotel je kategoriziran s četiri zvjezdice sa sobama okrenutim prema moru, atriju ili vrtu. Jesenski program počinje u listopadu kojeg nazivaju mjesecom maslina, studeni je mjesec smijeha, a prosinac je mjesec bakalara što tradicionalno završava dočekom Nove godine za kojeg se uvijek traži mjesto više. Kako radi cijele godine hotel Malin i u hladnijem dijelu godine nudi jedinstveni wellness & spa doživljaj koji je na poseban način godio ženskoj ekipi. Kako bi se u potpunosti zaokružila priča o maslinama, dm beauty radionica, koju je vodila kozmetičarka Nina Babarogić, pokazala je kako maslina ali i priroda mogu uvelike regenerirati lice i tijelo.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.