Pristupačan smještaj

U 2013. godini otvoreno 8 novih hostela u Zagrebu

Foto: Pixsell
hostel
Foto: Pixsell
hostel
Foto: Pixsell
hostel
Foto: Pixsell
hostel
26.03.2014.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Nedavno održana anketa portala European Best Destinations Zagreb je smjestila na sam vrh najboljih europskih destinacija, tik nakon slavnog Pariza. Prestigavši britansku prijestolnicu London, sunčanu Barcelonu, prekrasni Lisabon i vječni Rim, Zagreb je pokazao da je konačno pronašao recept za privući pažnju putnika. A toga su itekako svjesni i domaći poduzetnici koji su u nedostatku smještaja za mlade ‘backpackere’ pronašli novo tržište.

– Prije 8 godina Zagreb je imao samo tri ili četiri hostela, a mi smo u Hrvatskom ferijalnom i hostelskom savezu često upozoravali da zbog nedovoljno jeftinih kreveta gubimo cijelu jednu generaciju putnika – kaže nam Dražen Gečević iz HFHS-a. No ovaj trend naglo se promijenio u protekle dvije godine – samo u 2013. otvoreno je čak osam novih hostela na području grada Zagreba!

– Veći dio njih zapravo su mali hosteli koji nude između 20 i 40 kreveta. Zanimljivo je da većina ljudi koja je otvorila hostel nema nikakvog iskustva u turizmu, već je imala nekretninu i došla do zaključka da je ovo jednostavan način zarade uz minimalno ulaganje, no to baš nije lak posao – objašnjava Gečević. Danas, ističe, Zagreb ima i više nego dovoljno hostelskih prostora (30 hostela nudi čak 1717 kreveta), no brojevi pokazuju da broj gostiju i dalje raste iz godine u godinu, a ovim pristupačnim smještajem najčešće se koriste mladi putnici između 20 i 35 godina starosti.

Foto: Pixsell

Palmers Lodge Hostel

– Kad smo tek otvorili, u lipnju 2012. godine, imali smo najviše posla s razuzdanim Australcima koji su dolazili tulumariti. No u protekle dvije godine posla je sve više, a mijenja se struktura gostiju – sada su najbrojniji Južnokorejci i Britanci koji opijanje i noćne zabave zamjenjuju istraživanjem kulturnih znamenitosti – rekli su nam u Palmers Lodge Hostelu.

Foto: Pixsell

Hostel Fancy

U dan i pol, koliko obično provedu u Zagrebu, posjetitelji redovito izdvajaju Muzej prekinutih veza kao omiljenu destinaciju, a ovisno o godišnjem dobu, put nastavljaju ili istočno – u Beograd, ili južno – prema Splitu i Dubrovniku u toplijim mjesecima.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.