nezapamćeno

Stan od 50 kvadrata u Zagrebu danas košta 8,5 tisuća eura više nego lani

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Stan od 50 kvadrata u Zagrebu danas košta 8,5 tisuća eura više nego lani
06.11.2018.
u 08:24
Ne rastu cijene stanova drastično samo u Zagrebu, pa primjerice, Split i Zadar bilježe godišnji porast
Pogledaj originalni članak

Listopad je bio vrlo uzbuljiv mjesec za tržište nekretnina čemu najbolje i svjedoči novo istraživanje koje je proveo portal Njuškalo na  uzorku od 154 tisuće aktivnih oglasa nekretnina. Zaključak je da cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini nastavljaju rekordan rast.  Tako su cijene stanova na razini cijele Hrvatske više za 7 i pol posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su kuće skuplje za 4 i pol posto. Uspoređujemo li trenutne cijene sa cijenama iz 2016. godine vidljiv je značajan porast.

Foto: Thinkstock
zgrada

Cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj porasle su za čak 12 posto u periodu od 2 godine, dok su kvadrati kuća skuplji za nešto više od 7 posto. U Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 1.933 eura i za gotovo 10 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle godine. Primjerice, u samo jednu godinu za stan veličine 50 kvadratnih metara treba izdvojiti čak 8,5 tisuća eura više. Istovremeno, cijene kvadrata kuća u Zagrebu stagniraju, odnosno bilježe godišnji rast od tek 1 posto. Trenutno prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem u gradu Zagrebu iznosi 1.283 eura.   

Foto: Thinkstock
zgrada

Ne rastu cijene stanova drastično samo u Zagrebu, pa primjerice, Split i Zadar bilježe godišnji porast od 12 posto. Istovremeno, u Splitu cijene kuća bilježe rast cijena od 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u Zadru prisutan blagi pad istih ( -1 posto).   
Zanimljivo je napomenuti da čak i Osijek, koji je dosad bio iznimka od godišnjeg porasti cijena nekrenina u većim gradovima, u ovom trenutku bilježi rast i cijena stanova za 3 posto, a cijena kuća za 1,4 posto.  

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
dubrovnik

I dalje je, kada gledamo visine cijena kvadrata nekretnina u Hrvatskoj, rekorder grad Dubrovnik. Naime, tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.767 eura, dok istovremeno kvadrat kuće postiže čak 24 posto višu cijenu i trenutno iznosi 4.655 eura.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

KR
Kalkulirano riskantan
09:15 06.11.2018.

Bitne su realizirane cijene, a ne tražene. Može svatko tražiti koliko hoće. U zemlji koja ostaje bez ljudi, cijene stanova za ljude rastu. Ti nije zakon ponude i potražnje. Suludo!

DU
Deleted user
09:18 06.11.2018.

centar je poskupio i ima prodaje ostalo sve kapaljka i mrvice. sada kada su oni subvencionirani krediti prosli, ide sve to opet na dolje. jer nema potraznje! a za jedno 1 godinu kada stisne nova kriza, samo gledajte. kome nije hitno neka poceka jos 2 godine i da vidis cijene.

DU
Deleted user
19:00 06.11.2018.

Stvaranje umjetne histerije. Nema dana da ne iziđe poneki članak na ovu temu. Očito mafijaški pr radi svoje u koordinaciji s politomafijaškom hdz-hns koalicijom. 10% stanovništva iselilo a nekretnine rastu. Nije baš logično. Podstanari, sretno nam traženje nove domovine.