Podstanarstvo

Najveći studentski domovi u Zagrebu bit će zatvoreni nekoliko mjeseci: kreće potraga za stanovima

Foto: Thinkstock
podstanarstvo
Foto: Thinkstock
podstanarstvo
Foto: Shutterstock
kupnja stana
Foto: Shutterstock
kupnja stana
02.08.2015.
u 09:00
Zbog obnove studenskih domova u Zagrebu očekuje se veća potražnja stanova za najam. Cijena najma iznosi od 7 do 12 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji i uređenosti
Pogledaj originalni članak

Unatrag nekoliko godina podstanari u Hrvatskoj u puno su povoljnijem položaju nego prije. Razlog tome su brojni stanovi za iznajmljivanje, što ruši cijenu najma. Istodobno, podstanari imaju mogućnost biranja pa se uglavnom traže uređeni stanovi koji su u gradskim četvrtima s kvalitetnom infrastrukturom ili u blizini škola, fakulteta ili radnog mjesta.Dobrodošlo je i etažno centralno grijanje, obavezan je bežični internet i mogućnost parkiranja.
Domovi u obnovi
Prednost imaju i stanovi u višestambenim zgradama, a cijena najma iznosi od 7 do 12 eura po četvornom metru, ovisno o lokaciji i stupnju uređenosti. Posrednici u agencijama za prodaju i najam nekretnina vjeruju da će cijene ostati i nadalje takve i da ih neće povisiti ni očekivana povećana potražnja početkom nove školske godine. Naime, u Zagrebu su zbog obnavljanja zatvoreni studenstki domovi Stjepan Radić i Cvjetno pa se studenti moraju sami snaći dok radovi ne budu gotovi.

Foto: Shutterstock

– Iako na tržištu ima puno stanova koje vlasnici žele iznajmiti, istina je i da se susrećemo s deficitom dobrih stanova – naglašava Boro Vujović, direktor agencije Opereta, dodajući da će zatvaranje studentskih domova znatno utjecati na potražnju.
– Prije nego što se odluče, najmoprimci u prosjeku pregledaju pet do 15 stanova. Ako unaprijed znaju koji kvart žele, nemaju posebnih zahtjeva. Redovito očekuju i spuštanje cijene od prve izrečene – kazuje Kristijan Belinac, direktor Agencije za promet nekretnina Zagreb4U.

Foto: Thinkstock

U Hrvatskoj pomoću posrednika stanove traže oni klijenti koji žele velike ili rezidencijalne stanove, a u Zagrebu su najtraženije lokacije općina Centar, Tuškanac, Pantovčak, Gornje Prekrižje, Mlinovi, Bukovac, Remete i Šestine.Obični smrtnici, koji teško mogu odvojiti novac za agencijsku proviziju (iznosi jednu najamninu) stanove traže i pronalaze usmenom predajom i preporukom ili oglasom objavljenim na internetu.

Foto: Shutterstock

Najtraženije su garsonijere, jednosobni i dvosobni stanovi do 50-ak četvornih metara te namješteni stanovi koji najmoprimcu pružaju kvalitetan boravak.
Za podstanare je uglavnom prošlo vrijeme podrumskih sobica i napornih gazdarica.

Ugovor obavezan
I za podstanare i za iznajmljivače važno je potpsivanje ugovora kojim se reguliraju međusobna prava i obveze.To je i važeći dokument kojim se mogu, dođe li do toga, i na sudu razriješiti mogući sporovi. Najmodavac je obavezan sklopljeni ugovor o najmu u roku od osam dana predati u poreznu upravu kako bi mu se mogla odrediti mjesečna porezna obveza. Valja spomenuti da porezna uprava određuje visinu poreza na osnovi najamnine, a iznosi 10 posto umanjena za koeficijent amortizacije stana.

>>Kratki podsjetnik: na što sve treba obratiti pažnju pri kupnji stana

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.