RASIPAMO ENERGIJU

Kucnuo je čas: ima li Hrvatska novca za energetsku obnovu?

Foto: Thinkstock
fasada
Foto: Thinkstock
fasada
Foto: Thinkstock
fasada
07.11.2014.
u 11:16
Do kraja 2020. sve nove zgrade u EU, pa i naše, morat će imati potrošnju blizu - nuli
Pogledaj originalni članak

Treću godinu zaredom Hrvatska udruga proizvođača toplinsko-fasadnih sustava organizirala panel-diskusiju kojoj je cilj istaknuti važnost energetske obnove u Hrvatskoj i regiji. Ove godine glavna tema o kojoj se raspravljalo, uz sudjelovanje gostiju iz Italije, Austrije i Slovenije, bilo je ima li Hrvatska dovoljno novca za energetsku obnovu.

Zaključci i ciljevi

Zaključeno je da novca za energetsku obnovu imamo te ponovno istaknuto da je cilj EU smanjiti emisiju energije, što je obveza i Hrvatske kao punopravne članice. Predavači su iskoristili priliku i kako bi podsjetili da je ugradnjom toplinsko-fasadnih sustava moguće uštedjeti i do 50 posto energije i novca, bilo da se radi o adaptaciji starijih zgrada i obiteljskih kuća ili gradnji novih.

Foto: Thinkstock

Tako se, osim golemih ušteda na grijanju i hlađenju, podiže kvaliteta življenja u objektima te istovremeno pomaže u borbi protiv klimatskih promjena i smanjuje energetska ovisnost zemlje. Ako se pokrene investicijski ciklus, postigli bi se brojni pozitivni efekti kao što je otvaranje do 5000 novih radnih mjesta te povećanje proizvodnje u Hrvatskoj.

Dorijan Rajković, predsjednik udruge HUPFAS, istaknuo je da se oko 40% ukupne energije u RH troši u zgradarstvu, a najveći je broj stambenih zgrada toplinski neizoliran te se golema količina energije rasipa. Predviđa se da će zbog povećane potrošnje energije i ograničenih resursa fosilnih goriva troškovi grijanja i hlađenja u budućnosti rasti pa je i za EU ušteda energije jedan od strateških prioriteta.

Foto: Thinkstock

Loše brojke

Trenutačno je u Hrvatskoj čak 80% zgrada malo ili potpuno toplinski neizolirano, a oko 2/3 energije u kućanstvima troši se na grijanje. Tehnički propisi i zakonska regulativa nedorečeni su, a ugradnja sustava nije standardizirana. Rješenja za koja će HUPFAS zalagati su: podizanje znanja i svijesti investitora i krajnjih korisnika o prednostima ugradnje toplinsko-fasadnih sustava; poticanje Ministarstava ili fondova na subvencioniranje ugradnje toplinsko-fasadnih sustava; stalna edukacija svih sudionika u procesu gradnje te usklađivanje tehničke i zakonske regulative tako da budu provedivi te smanje troškove.

Svakako valja naglasiti da do kraja 2020. sve nove zgrade u EU moraju imati potrošnju energije blizu nule.

>>Interijeri u 2015.: u modu se vraćaju kamen, drvo, koža, boja senfa, puno bilja...

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.