Pravni savjeti

Krov prokišnjava, a stanovi nisu etažirani - kako financirati popravak

Foto: ilustracija
Krov prokišnjava, a stanovi nisu etažirani - kako financirati popravak
13.11.2012.
u 18:00
Stanujem u kući staroj više od stotinu godina. Kuća ima dva kata i tri stana, i tri vlasnika tih stanova. Stanar s drugog kata tvrdi da mu krov prokišnjava i traži od nas dvojice da u jednakim novčanim iznosima zajednički popravimo krovište. Ima li on pravo to tražiti od nas s obzirom na to da je riječ o njegovu stanu i trebao je voditi računa o tome? Stanovi nisu etažirani, pita naš čitatelj.
Pogledaj originalni članak

Stanujem u kući staroj više od stotinu godina. Kuća ima dva kata i tri stana, i tri vlasnika tih stanova. Stanar s drugog kata tvrdi da mu krov prokišnjava i traži od nas dvojice da u jednakim novčanim iznosima zajednički popravimo krovište. Ima li on pravo to tražiti od nas s obzirom na to da je riječ o njegovu stanu i trebao je voditi računa o tome?

Stanovi nisu etažirani, pita naš čitatelj.

Svi suvlasnici nekretnine dužni su sudjelovati u održavanju zajedničkih dijelova nekretnine. Zajednički dijelovi nekretnine utvrđeni su zakonom i uredbama, a krov je svakako zajednički dio nekretnine i postoji obveza vas i drugog suvlasnika da sudjelujete u njegovu popravku. Omjer kojim ćete plaćati popravak krova ovisi o veličini vaših suvlasničkih dijelova. Kako zgrada nije etažirana, vaši suvlasnički dijelovi nisu precizno utvrđeni, no sami možete utvrditi prema površini stanova koliki je čiji udio.

Ako su sva tri stana jednake veličine, vaša je obveza da snosite 1/3 troškova popravka krova. Prokišnjavanje krova ubraja se u tzv. hitne intervencije i mora se napraviti jer u suprotnom postoji opasnost da se šteta poveća tako da curenje vode prouzroči veću štetu u stanu i da ga vlasnik ne može koristiti. Popravak krova obuhvaća i bojenje stana u kojem je došlo do prokišnjavanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.