Uradi sam

Obnovite stare komade i stvorite unikatni namještaj!

Foto: Thinkstock
Obnovite stare komade i stvorite unikatni namještaj!
01.03.2017.
u 08:30
Prije nego što se riješite starog namještaja, razmislite o njegovoj obnovi. Takav može sjajno izgledati u domu
Pogledaj originalni članak

Rasklimani stolci, bakin kredenc, pohabane fotelje, stari bicikl ili škrinje i komode – sve to može, uz vješte ruke i malo strpljenja biti obnovljeno, dobiti novi izgled i razveseliti svaki interijer.

Recikliranje je, uostalom, i naša obaveza, ali i izvrsna prigoda da se napravi originalan komad namještaja. Krećete li u sami u restauraciju drvenog namještaja, treba imati dobar alat i malo stolarskog znanja. Prvi je korak pregled odabranog komada.

Foto: Thinkstock

– Katkad je nužno zamijeniti neki dio ili ga učvrstiti. Posebnu pažnju treba obratiti na crvotočinu i dobro je tretirati. Za to je najbolje upotrijebiti drvocid. Tretiranje drvocidom počinje čišćenjem komada od laka. Nakon toga očišćeno mjesto treba premazati kistom, zamotati u najlon i ostaviti 5-6 dana na tamnom mjestu, nikako izloženo suncu – ističe Roman Lalić, zagrebački restaurator, naglašavajući kako stari lak ili boju treba skidati s nekoliko različitih vrsta brusnog papira.

Dobro očišćeni komad treba oprašiti (po potrebi i usisati) kako ne bi bilo ni najsitnije prašine.

Restauratori različito reagiraju na rupe u drvu. Neki ih zatvaraju. Restaurator Roman Lalić kaže kako rupe zatvara samo ako to klijent izričito traži jer rupe u drvu daju vjerodostojnost. Namještaj se boji akrilnim (vodenim) bojama. Izbor boja ovisi isključivo o osobnim afinitetima. Pri obnovi tapeciranog namješta posebno treba paziti na ispune.

Foto: Thinkstock

Obnavlja li se neki vredniji komad namještaja, tapetar Željko Sinković, ipak preporučuje to prepustiti u ruke stručnjacima koji će paziti na svaki detalj poput eventualnih ukrasnih trakica, vrpci, dugmadi... Iako se cijena tapeciranja određuje prema zahtjevnosti posla i varira od komada do komada, tapeciranje stolca kreće se između 80 do 100 kuna, a primjerice fotelje i do 1000 kuna.

Za brzi makeover kauča ili fotelje mogu se sašiti navlake. Jako važan savjet – neke materijale od kojih se šiju navlake treba prije šivanja oprati kako se kasnije navlaka ne bi stisnula.

Foto: Thinkstock

Komadi namještaja s ravnim frontama (ormari, police, komode) efektno se mogu obnoviti i ako na njih zalijepimo tapete. Zanimljivo može izgledati i ako se od ostataka različitih tapeta napravi patchwork. Opcija je mnogo i stoga, prije nego što se zaletite u kupnju novih komada, dajte starima novu priliku.•

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.