zasučite rukave

Ultimativni kalendar čišćenja za 2021. godinu! Svaki mjesec odradite jedan veliki posao

Foto: Thinkstock
Ultimativni kalendar čišćenja za 2021. godinu! Svaki mjesec odradite jedan veliki posao
06.02.2021.
u 07:00
Pogledaj originalni članak

Provodimo toliko vremena kod kuće, ali teško je ostati motiviran za čišćenje doma. Ali, vjerovali ili ne, kućanski poslovi odlični su i za fizičko i za mentalno zdravlje. Potvrdilo je to iistraživanje stručnjaka za čišćenje i pranje rublja dr. Beckmanna koje je pokazalo da neuredan ili prljav dom utječu na naše raspoloženje. Napravili smo kalendar radova s idejom da svaki mjesec odradite jedan veliki posao.

Foto: Thinkstock
čuvpavi tepih čišćenje

Siječan - rezerviran za dječje sobe

Iako je sad već iza nas napravite plan za sljedeću godinu. Siječanj je zapravo  savršen mjesec za nered. Posebno je dobro vrijeme za rješavanje dječjih soba. Napravite mjesta za nove igračke i odjeću, a sve ono što djeca više ne nose donirajte u dobrotvorne svrhe.

Veljača - posvetite se teško dostupnim mjestima

Kada ste zadnji put čistili ispod kreveta ili iza sofe? Sada je vrijeme da učinite upravo to. Čistite iza radijatora i teško dostupne izbočine, okvire vrata i police. Obrišite prašinu s roleta, paučinu s visokih stropova i očistite ogradu stubišta. Ostala područja koja treba ciljati uključuju ormare.

Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home

Ožujak - na redu su tepisi i zavjese

Dobro je vrijeme za čišćenje tepiha i zavjesa. Često su zanemareni, ali važno je očistiti ih. Istraživanja pokazuju da mogu predstavljati zdravstveni rizik ako se dozvoli stvaranje grinja, jer se bakterije i plijesan pričvršćuju na prašinu. Usišite zavjese i zavjese od tkanine i po potrebi ih odnesite u kemijsku čistionicu. Prozračite posteljinu i jastuke. Dobro očistite tepihe, ako ste u mogućnosti operite ih vani.

Foto: Thinkstock
čuvpavi tepih čišćenje

Travanj - dobro operite prozore

S proljećem dolazi toplo i sunčano vrijeme. Loša strana? Pojavit će se čak i najsitnije mrlje na staklu, zbog čega je dobar mjesec za čišćenje prozora.

Svibanj - radovi na otvorenom

Otvaramo sezonu roštiljanja. Od garaže do staklenika, previše je jednostavno zanemariti čišćenje na otvorenom kada smo toliko dugo bili usredotočeni na unutarnje prostore. Ali malo napornog rada u svibnju nagradit će vas mjesecima koji dolaze. Započnite s  čišćenjem - grabljajte zaostalo lišće sa šljunka i travnjaka, očistite ostatke sa staza i popločenih područja. Zapanjit ćete se kakvu to razliku čini u ukupnom izgledu vrta. Ne zaboravite podići tegle s biljkama i pomesti zemlju koja se skuplja ispod njih. Dalje, proljetno čišćenje vanjskog područja raščlanite na male, ostvarive poslove koje možete raditi kad god sunce sjia. Bolje se usredotočiti na jedno područje - na primjer, raščišćavanje garaže ili ispiranje oluka - nego pokušavati raditi puno stvari odjednom.

Foto: Promo fotografija
roštilj jag

Lipanj - trenutak za uradi sam projekt

Do sada biste već trebali dobro ući u svoj režim čišćenja, pa je vrijeme da neke stvari dignetena novu razinu s nekim "uradi sam" projektom. Popravite slavinu koja curi, slikajte ili se pozabavite škripavim podnim pločama.

Srpanj - očistite police i ormariće

Osvježite dom tako što ćete premjestite bilo što što se skriva na policama s knjigama, kuhinjskim ormarima, ormarima ili kupaonskim ormarićima. Ne samo da izgleda natrpano, već se brzo skuplja ogromna količina prašine.

Foto: Thinkstock
čuvpavi tepih čišćenje

Kolovoz  - duboko čišćenje

Vaši podovi mogu biti leglo za klice. Para ubija 99 posto bakterija i virusa, pa upotrijebite parni čistač da očistite tepihe, tvrde podove, presvlake i površine za sjedenje.

Rujan - očistite tapecirani namještaj

Ne zanemarujte tapecirane fotelje i sofe, koje s vremenom mogu skupiti ostatke hrane i masne tragove. Započnite temeljitim usisavanjem svih tekstilnih površina, pomoću nastavka četke za uklanjanje prašine i dlačica.  Ako imate fiksne navlake ili ne perive presvlake, upotrijebite parni čistač (prvo provjerite prikladnost proizvođača) da biste ubili bakterije i osvježili tkanine.

Foto: Thinkstock
čuvpavi tepih čišćenje

 

Listopad - na redu je spavaća soba

Brrrr. Postaje hladno i vrijeme je da izvadite poplun. Pa zašto ne biste istovremeno očistiti spavaću sobu? Operite svu svoju posteljinu, uključujući rezervne setove, i slijedite upute za pranje ili kemijsko čišćenje kako biste očistili i posteljinu, poput popluna i jastuka, koja može sadržavati grinje i znoj i često se zaboravlja. Usišitei  okrenite madrac, usišite podnožje kreveta (i obrišite ga ako nije tapecirani dizajn) te temeljito očistite pod ispod kreveta.

Studeni - čišćenje kuhinjskih aparata

Kvalitetno očistite hladnjak i perilicu posuđa. Nije vidljivo, ali kamenac, prljavština i deterdžent nakupljaju se unutar perilica posuđa, ostavljajući ih sklonima plijesni i bakterijama. Isperite sve neugodne dijelove odgovarajućim internim sredstvom za čišćenje. Vrijeme je da očistite pećnicu i ostale uređaje u kuhinji.

Foto: Shutterstock
perilica


Prosinac - sve je spremno za Božić

Posljednje čišćenje godine trebalo bi biti usmjereno na pripremu kuće za Božić. Dubinsko očistite kupaonicu i kuhinju.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AD
adminka
12:03 08.02.2021.

ko hoće imati čisti dom, nek svaki dan očisti samo jednu ladicu....