JOŠ NIJE KASNO

Uredite vrt ili terasu uz ove korisne savjete i sjajne popuste

Foto: Thinkstock
balkon terasa
Foto: Thinkstock
balkon terasa
Foto: Thinkstock
balon terasa
31.07.2014.
u 13:22
To što ljetno vrijeme malo kasni idealna je prilika da iskoristite popuste i malo osvježite izgled svog eksterijera
Pogledaj originalni članak

Ćudljivo vrijeme koje više podsjeća na kasnu jesen nego na samu špicu ljeta jednostavno ne dopušta bezbrižan boravak na otvorenom. Tko god je isplanirao u ovo doba godine neometano uživati provodeći vrijeme na terasi ili u vrtu, može se nadati ljepšem kolovozu. U međuvremenu, oni koji nisu poradili na uređenju svog eksterijera, sada imaju idealnu priliku. Vrtni namještaj i oprema za uređenje okućnice ovih su dana na sniženjima u većini trgovina što znači da za manje novca stignete na vrijeme osvježiti vanjski prostor.

Foto: Thinkstock

Prvo namještaj

Što se namještaja tiče, prvi je korak odlučiti se za materijal. Onaj od kovanog željeza potrajat će godinama i nećete ga morati sklanjati od lošeg vremena, no nije najprikladniji ako imate malu djecu. Drveni namještaj dat će toplinu, ali je zahtjevniji za održavanje, a osim, primjerice, tikovine, nije baš izdržljiv. Kompromisno je rješenje popularni ratan tj. njegova imitacija koji dolazi u nizu boja.

Osnovna logika nalaže da manje terase ne smijete zakrčiti preglomaznim namještajem. Nekad će jedan stolić i dva rasklopiva stolca biti i više nego dovoljni, a lijepo mogu izgledati jastuci za sjedenje koji se postave na pod. Prostrane terase i vrtove slobodno oplemenite kakvom duguljastom klupom i velikim stolom koji će u ljepše dane služiti umjesto blagovaoničkog.

Zaštita od sunca nudi se u nekoliko varijanti. Suncobrani su najjeftiniji i koštaju već od stotinjak kuna, prednost im je što se mogu premještati, no uz to su najmanje stabilni. Nadstrešnica je nešto skuplja, a jako su tražene tende – njih birajte u svijetlim tonovima. Njihova tkanina lako se održava povremenim pranjem, no pazite da kupite onu s dobrom impregnacijom i garancijom. Oni romantičniji mogu se odlučiti za sjenice, odnosno paviljone ili baldahinska sjenila, što je nešto skuplji odabir.

Foto: Thinkstock

Dekori i (komplementarni) detalji su posebna kategorija, a i te kako mogu utjecati na konačan izgled. Sitnicama možete, ali i ne morate slijediti “trag” sjedeće garniture. Dapače, one su idealan trik za postizanje kontrasta ako je namještaj jednoličnih boja. Lampe, lampioni, svijećnjaci, žarulje u bojama, jastučići, pletene košare, šareni vijenci od sušenog cvijeća... Ideja je bezbroj.

Lijepe posude za cvijeće neizostavne su i stavljaju se na ključne pozicije. Kao polica za njih može poslužiti stara, novom bojom osvježena komodica, a kolica za posluživanje također mogu biti i efektna i korisna.

Mislite unaprijed

Prije nego se latite posla, obvezno uzmite u obzir kakva vam je ograda, vanjski zidovi i fasada, podovi ili nadstrešnica i hoćete li nešto od toga uskoro morati mijenjati, ali i kako bi konačan rezultat mogao izgledati.

>>Otkrivamo kako dobiti plave hortenzije i vrt zaštiti od vjetra

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.