Kolumna

Uredite malu kupaonicu tako da u nju sve stane

Foto: Thinkstock
Uredite malu kupaonicu tako da u nju sve stane
16.02.2015.
u 10:22
Namještaj u maloj kupaonici ne smije biti glomazan, police bi trebale biti zatvorene, a keramičke pločice u svijetlim nijansama...
Pogledaj originalni članak

Pri uređenju kupaonice trebamo imati na umu kako je to prostorija u kojoj se opuštamo i dotjerujemo te da je trebamo urediti s posebnom pažnjom kako bismo stvorili intimnu oazu mira i da bi nam bilo ugodno boraviti u njoj. 

Uređujemo li malu kupaonicu, važno je znati pametno iskoristiti prostor, da bude što funkcionalniji i oku ugodan. Nekima se to možda čini jednostavnim poslom, no uređenje male kupaonice zahtijeva puno više truda od uređenja većih kupaonica. Prije svega, potrebno je napraviti tlocrt prostorije i odrediti mjesta za sanitarije. Trebamo znati točne mjere sanitarija kako bi se što preciznije moglo odrediti njihovo mjesto unutar prostora. Ako je u pitanju izrazito mala kupaonica, dobro bi bilo klasična vrata zamijeniti kliznima te na taj način dobiti više iskoristivog prostora.

Oprezno s bojama

Izbor boje za malu kupaonicu i te kako je važan. Keramičke pločice u pravilu trebale bi biti u svijetloj, neutralnoj ili pastelnoj boji, koja će najbolje reflektirati svjetlo i prostor učiniti vizualno većim. Mogu se osvježiti tako da se umetne dio pločica u boji ili s bordurom, ali i detaljima kao što su ručnici, košara za rublje, zavjesa za tuš-kabinu i sl.

Namještaj u maloj kupaonici ne smije biti glomazan i težak. Preporučuje se ugradnja namještaja jednostavnih, ravnih linija, izrađenog po mjeri kako bi se iskoristio svaki centimetar prostora. Perilicu i košaru za rublje bilo bi idealno ugraditi u ormar koji će tvoriti jednu cjelinu u prostoru. Otvorene police u kupaonici nisu dobrodošle da bi se izbjegao nered i prenatrpanost prostora. Imajte na umu da previše detalja dodatno smanjuje i zagušuje prostor. 

Kvalitetna rasvjeta ključan je faktor pri uređenju male kupaonice, a potrebno joj je jako osvjetljenje kako bi se izbjegao osjećaj stisnutosti i prenatrpanosti. Uz središnje svjetlo na stropu potrebno je dodatno osvijetliti ogledalo iznad umivaonika ili u samom kupaonskom ormariću. 

Staklo je najbolje

Ogledala su također važna u malim kupaonicama. Stoga je poželjno, osim onoga iznad umivaonika, ogledalom obložiti i jedan dugi zid u uskoj kupaonici. Na ovaj način vizualno ćete promijeniti proporcije i učiniti da prostorija izgleda šire. Postavimo li ogledalo jedno nasuprot drugog, na taj način stvaramo iluziju beskonačnog prostora

Tuš-kabine imaju prednost u odnosu na kade kada je riječ o uređenju male kupaonice. Glatko, prozirno staklo na tuš-kabini najidealnije je rješenje za postizanje širine i vizualnog povećanja prostorije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.