Kolumna

Uradite sami: kod postavljanja pločica najvažnija je podloga

Foto: Thinkstock
Uradite sami: kod postavljanja pločica najvažnija je podloga
03.08.2019.
u 07:00
Uz samo zadovoljstvo, isplati se uraditi posao sam znajući da ćete uštedjeti 70 do 100 kuna po metru četvornom, koliko košta postavljanje pločica
Pogledaj originalni članak

Nakon što ste napokon pronašli keramičke pločice koje će najbolje odgovarati vašem ukusu i potrebama, pazite da ne napravite štetu lošim postavljanjem. Zbog toga je od velike važnosti angažirati keramičara za kojega ste sigurni da je iskusan i vješt majstor. Ako pak želite sami odraditi taj posao, dobro se informirajte i pripremite sav potreban alat kako bi posao bio kvalitetno urađen.

Izmjera je ključna

Uz samo zadovoljstvo, isplati se uraditi posao sam znajući da ćete uštedjeti 70 do 100 kuna po metru četvornom, koliko košta postavljanje pločica.

Foto: Ankica Juričević
Ljepilo i fug-masa nanose se specijalnim alatom

Jedan od najvažnijih faktora kvalitetno postavljenih pločica je dobro pripremljena podloga, odnosno pod. Podloga treba biti čista (od eventualnih prije postavljanih obloga i žbuke), suha, čvrsta, ravna i bez pukotina. Neravnu betonsku i cementnu podlogu potrebno je prije polaganja pločica izravnati specijalnom masom za izravnavanje koja se brzo suši.

Nakon što ste pripremili podlogu, sljedeći korak je dobro izmjeriti prostoriju i odrediti centar odakle ćete početi postavljanje pločica. Mnogi griješe kad počinju lijepiti pločice od jednog kuta prostorije, pa na kraju, kad već bude kasno, zaključe da nisu dobro odmjerili sredinu. Želite li kombinirati nekoliko drukčijih pločica na podu (kao dodatni efekt), rasporedite ih kompozicijski kako vam se sviđa.

Foto: Ankica Juričević
Poigrajte se dimenzijama i uzorcima

Pločice se mogu kombinirati i u različitim dimenzijama, samo ih je potrebno dobro isplanirati i rasporediti prije lijepljenja. Prilikom miješanja ljepila s vodom pazite da smjesa ne bude previše vodenasta ni previše suha. Ljepilo se nanosi na poleđinu pločice koju lijepite, specijalnim gleterom koji na krajevima izgleda poput češlja. Njime možete ukloniti višak ljepila i znatno uštedjeti na materijalu.

Ljepilo nanosite ravnomjerno kako ne bi bilo praznina koje bi nakon nekog vremena prouzročile pucanje pločica.

Foto: Ankica Juričević
Kad režete pločice, budite oprezni

Precizno rezanje

Prilikom lijepljenja pločica pazite na visinu jedne naspram druge. Ako se dogodi da neka pločica strši od ostalih, što prije uklonite višak ljepila, s obzirom na to da se ljepilo za pločice brzo suši. Prije postavljanja pločica na zid važno je odrediti gornji rub prvog reda pločica i odatle početi slaganje. Ako se dogodi da pločica u zadnjem redu ne stane cijela, potrebno ih je rezati na odgovarajuću dimenziju.

Nemojte zaboraviti križiće za razdvajanje pločica, kako bi bile jednako razmaknute jedne od drugih. Širina križića određuje koju debljinu fuge ćemo dobiti na kraju. Kad ste gotovi s lijepljenjem pločica, pričekajte da se ljepilo osuši, za što mu treba 24 sata. Nakon toga napravite smjesu prema uputi proizvođača i počnite fugiranje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

KV
ka-vuk
04:32 12.04.2015.

Ovaj tekst je napisan od stopostotnog laika u Kanadi a novinarka ga dosta dobro prevela.Nazalost ima puno krivih uputa osim one pod brojem 1. Puno je ljudi nevicni tom poslu probalo samo izvesti takve radove i zavrsili su tako da su ne samo morali kupovati ponovo sav materijal vec i platiti nekoga da sve one plocice sto su sami stavili izstemaju van.Ni malo laki posao a kosta vise nego postavljanje.Zato poslusajte taj savjet pod brojem 1. Sigurno naj jeftinija varijanta.

Avatar lvan12
lvan12
07:46 12.04.2015.

Ma da... Đabe školovanje za kermičara, bezbroj m2 iskustva u postavljanju, kad se sve da naučiti iz jednog članka iz VL. Puno stvari se može samostalno izvesti kod kučnih radova, ali postavljanje pločica je jedno od onih poslova gdje greške nisu dizvoljene.