savjet plus

Tko kaže da u kupaonici i kuhinji moraju biti pločice? Evo sjajnih alternativa!

Foto: Dom i vrt
Tko kaže da u kupaonici i kuhinji moraju biti pločice? Evo sjajnih alternativa!
27.02.2022.
u 07:00
Epoksi-smola nekad se koristila samo kao podna obloga u bolnicama, a danas je to izrazito popularan materijal koji krasi mnoge vrhunski opremljene domove
Pogledaj originalni članak

Mnogi misle da je nezamislivo urediti kupaonicu bez korištenja keramičkih pločica. Dobro je znati da osim keramike postoje i druga rješenja koja štite od vlage i vode, a uz to kupaonicu čine jedinstvenom i atraktivnom. Upoznajmo se s novim, alternativnim materijalima koje možete slobodno koristiti umjesto keramike, bez straha da ćete pogriješiti. Ako opremate svoj novi dom ili razmišljate o preuređenju postojećeg, dobro je poznavati karakteristike pojedinih materijala.

Foto: Thinkstock
beton u interijeru

Jedan od vodećih materijala koji se u novije vrijeme uselio u mnoge domove je beton. Nekad je beton služio samo kao podloga keramičkim pločicama i drugim podnim i zidnim oblogama, a danas je to popularni materijal koji u sirovom, blago obrađenom obliku u prostoru djeluje atraktivno i privlačno. Prednost mu je ta što je trajan, jeftin i odlično se kombinira sa svim bojama i materijalima.  Ako želite, možete ga i obojiti u boju koju želite specijalnim pijeskom (agregatom) koji se miješa u smjesu. Jednom, ako vam postane dosadan, beton bez problema možete prekriti bilo kojom podnom ili zidnom oblogom. Betonske površine najbolje će se stilski uklopiti u moderne, minimalistički uređene prostore kao i one s notom industrijskog stila. Zbog lakšeg održavanja betonsku podnu oblogu potrebno je zaštititi specijalnim premazom.

Foto: Dom i vrt
Parket, pločice ili smola? Savjetujemo kako odabrati

Drugo alternativno rješenje za podne keramičke pločice monolitna je epoksidna podna obloga. Osim što lijepo i atraktivno izgleda u prostoru, prednosti epoksi-smole njezina su izdržljivost i čvrstoća. Čvršća je čak i od betona. Epoksi-smola nekad se koristila samo kao podna obloga u bolnicama, a danas je to izrazito popularan materijal koji krasi mnoge vrhunski opremljene domove. Uz visok stupanj izdržljivosti, ovo je i fleksibilan materijal ispod kojeg se može postaviti podno grijanje. Nema fuge, što omogućava lakše održavanje i ljepši izgled. Epoksi-smola može biti u raznim bojama pa je neki koriste i kao dekoraciju na zidovima.

Foto: Shutterstock
kupaonica kada

Jeste li znali da se opet u modu vraća linoleum? Linoleum je prirodni materijal izrađen od lanenog ulja, drvenog brašna, pluta i smole. Proizvodi se u obliku kvadratnih ploča i rola. Otporan je na vodu te je dobar izolator. Prednost mu je i ta što se ne kliže. Velik izbor boja i dezena čini ga atraktivnim. Posebno su popularni oni u izvedbi retro motiva iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Linoleum je kao podna obloga dobro rješenje za kuhinje i hodnike, ali za kupaonicu se (zbog velike vlažnosti) ne preporučuje. Postoje još i vinilne (polivinil klorid) podne obloge koje imitiraju drvo, kamen ili keramiku.Vinilne obloge otporne su na habanje, a uz to i cijena im je dosta prihvatljiva. Spomenula bih još i staklo kao alternativu zidnim pločicama u kuhinji. Staklo na zidu iznad radne ploče svaku će kuhinju osuvremeniti i učiniti posebnom. Osim što lijepo izgleda, lako se i održava.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.