Sve na svom mjestu

Podrum, garaža ili ostava: neka budu čisti i složeni kao ljekarna

Foto: Thinkstock
uređenje podruma
Foto: Thinkstock
uređenje podruma
Foto: Thinstock
pospremanje
07.08.2014.
u 09:15
Pospremanje je dosadan posao, ali, kad jednom sve složite, bit će to pravo zadovoljstvo.
Pogledaj originalni članak

Nerijetko svoje podrume, garaže ili smočnice, dakle one prostorije koje nam služe za odlaganje stvari, zatrpamo svime i svačime. I naravno, nakon nekog vremena više se u tome ne snalazimo.

Kad zatreba odvijač ili čekić, prava je muka "probiti" se između nepotrebnih stvari do kutije s alatom. Možda je jedno slobodno popodne pravo vrijeme da napravite reda pa skladišni prostor postane čist i uredan kao ljekarna.

Za taj posao, prvenstvo treba strpljenje i odlučnost da se nekih stvari zauvijek riješimo. Dakle, posao počinje s micanjem nepotrebnih stvari, poput starih školskih knjiga i bilježnica koje godinama držimo u kutijama, različitih staklenih i plastičnih boca, stvari koje smo odavno izbacili iz našeg stana, a sad samo skupljaju prašinu, odjeće u kutijama za koje više ne marimo, a nikad nismo ih darovali ili bacili, neupotrebljivih električnih aparata, starog posuđa, boja koja nam je ostala od zadnjeg krečenja.

Važno je spomenuti da pri tome treba razmišljati i o selekciji otpada, ne bacajte sve u prvi kontejner koji vam je pri ruci. Neke stvari možete odvesti u reciklažno dvorište i za njih dobiti naknadu.

Foto: Thinstock

Ono što je doista potrebno dobro je složiti u kutije, primjerice alat, čavle, različita sredstva za održavanje, alat za održavanje vrta, cvjetnjaka ili voćnjaka... Kutije složite na police, tako ćete maksimalno uštedjeti prostor. Montažne, drvene ili plastične, s različitim profilima i dimenzija mogu se po pristupačnim cijenama naći u specijaliziranim trgovačkim centrima.

Gumena crijeva za polijevanje vrta ili pranje auta zamotajte u kolut, zavežite špagom i objesite na zid. Radi bolje preglednosti, i alat se može, pojedinačno, objesiti na kukice ili čavao.

Ako su u prostoru završili i neki komadi namještaja, razmislite možete li im sami ili uz nečiju pomoć udahnuti novi život. Tako se stari stolci, komode, stolići ili ormari mogu popraviti, zakitati, prebrusiti i nanovo obojiti, tapecirani namještaj možda presvući...

Imate li mogućnosti, podijelite prostor. Primjerice, kutak za čuvanje i skladištenje zimnice, odvojite od kutka s alatima. S nekoliko cigli za polaganje boca ili sličnim drvenim policama možete napraviti i svoj vinski ormarić.

Ako podrum ili garaža ima vodovodni i kanalizacijski priključak, ugradite umivaonik ili sudoper.

>>Evo najvažnijih savjeta ako se spremate na ličenje stana

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.