uređenje doma

Ovo su najčešće greške pri uređenju dnevnog boravka, izbjegnite ih u par jednostavnih koraka

Foto: BoConcept
Ovo su najčešće greške pri uređenju dnevnog boravka, izbjegnite ih u par jednostavnih koraka
15.10.2023.
u 07:00
Kod kupnje namještaja nemojte se povoditi za trendovima i trošiti puno novca. Trendovi dolaze i prolaze. Radije kupite bezvremenski komad namještaja
Pogledaj originalni članak

Dnevni je boravak prostorija je u kojoj provodimo najviše slobodnog vremena, družimo se s ukućanima i gostima, socijaliziramo i zabavljamo. Samim time, dnevnom boravku i pridajemo posebno značenje prilikom uređenja doma. Kod prevelike želje da sve bude savršeno, često se i griješi.

Foto: Lesnina

Najveća pogreška, već od samog početka uređenja, može biti pogrešan odabir boje koja “vrišti” i razdražuje. No, nemojte se bojati eksperimentirati bojama. I bijeli zidovi u kombinaciji s bijelim namještajem mogu izgledati monotono i dosadno. Stoga, ljubitelji bijelih interijera moraju strogo voditi računa o svim detaljima kako bi se dobio ugođaj i topline u dnevnom boravku.

Foto: Lesnina

Da biste bili sigurni koja vam boja najbolje odgovara, obojite prvo malu površinu zida i pratite tijekom dana kako boja reagira na dnevno svjetlo, a također i noću na umjetnu rasvjetu. Znamo da drvo daje ugodu i toplinu, no i s drvom možemo pretjerati ako je sav namještaj u prostoriji izrađen od drva, a k tomu još i obloženi zidovi. Drvene komade namještaja moramo uskladiti s ostalim elementima u prostoru te imati na umu da se u jednoj prostoriji ne smije koristiti više od tri različite vrste drva.

Foto: Danijel Berković

Kod kupnje namještaja nemojte se povoditi za trendovima i trošiti puno novca. Trendovi dolaze i prolaze. Radije kupite bezvremenski komad namještaja. K tomu, možete dodati neki detalj koji je u trendu, poput jastuka, koji nećete skupo platiti, a koji se može lako zamijeniti kad vam dosadi. Izbor zavjesa za dnevni boravak može završiti dosta nespretno ako imamo slučaj da se prozor nalazi pokraj balkonskih vrata. Mnogi griješe kad se odlučuju postaviti zavjesu različitih visina pa preko vrata stavljaju zavjesu do poda, a na prozor kraću koja prekriva samo prozor. U ovoj situaciji nužno se postavlja zavjesa do poda, kako za vrata tako i za prozor.

Foto: BoConcept
Foto: BoConcept
Foto: BoConcept
Foto: BoConcept
Foto: BoConcept
Foto: BoConcept
Foto: BoConcept
Foto: BoConcept
Foto: BoConcept
Foto: BoConcept

Često se događa da luster koji bi trebao biti iznad stola za blagovanje visi negdje po strani, što je posljedica neplaniranja rasporeda elektroinstalacija. Luster iznad stola jako je važan, kako zbog estetskog ugođaja tako i zbog svoje funkcionalnosti. Ako imate ovaj problem, pozovite stručnjaka koji će vam povući kabele za luster točno iznad sredine stola. U dnevnom boravku rasvjeta je itekako bitna. Kod nas se u većini slučajeva postavlja samo jedna lampa visilica kao centralna rasvjeta, no to je premalo. Za postizanje ugodne atmosfere i naglašavanje pojedinih zona u prostoriji svakako je potrebno postaviti nekoliko različitih vrsta lampi.

Foto: BoConcept

Uz ove savjete jednostavno ćete izbjeći najčešće pogreške i imati dnevni boravak koji odiše ugodnom i toplom atmosferom.

1. Ne gomilajte puno ukrasnih predmeta koji guše prostor. Ako se nakupilo puno uspomena koje želite sačuvati, radije ih spremite u kutiju. Ne moraju nužno biti izložene. Ostavite samo one koji su vam najdraže i koje se uklapaju u ambijent.

2. Upotreba starog namještaja, po svaku cijenu, također je velika greška. Bolje je riješiti se starog namještaja koji nam smeta i zagušuje prostor, a držimo ga samo zato što je oduvijek tu.

3. Pazite na raspored namještaja vizualno kako ne biste imali problema prilikom otvaranja ladica i vrata.Televizor postavite kao fokus u dnevnom boravku, oko kojeg ćete formirati zonu za sjedenje. Pazite da ga ne stavite na zid suprotan prozoru, kako se od njega ne bi reflektiralo Sunčevo svjetlo.

Foto: BoConcept

4. Odlučite li se za tapetu u dnevnom boravku, nikad nemojte koristiti više tapeta s različitim uzorcima.

5. Slike na zidu ne postavljajte previsoko. Najbolje će biti da ih postavite u visini očiju kako bi bile vidljive a da se ne podižete na prste.

6. Pazite da ne pretrpate prostor krupnim foteljama. Ne morate nužno kupiti isti trosjed i fotelje. Radije se odlučite za fotelje manjih dimenzija drukčije od kauča. Na taj način unijet ćete dinamiku u prostor a ujedno izbjeći prenatrpavanje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DE
Dex
14:26 15.10.2023.

kupujem ono što se meni sviđa a ne što je nekom "moda" ili se nekome sviđa ili je nekome "bezvremenski" ... kupujem kako bi meni bilo ugodno a ne nekome drugome