KORISNI SAVJETI

Kako odabrati pravi laminat za svoj dom?

Foto: Shutterstock
laminat
Foto: Promo fotografije
parketi ili laminati
Foto: Promo fotografije
parketi ili laminati
Foto: Shutterstock
laminat
Foto: Shutterstock
laminat
07.10.2015.
u 08:30
Zbog pristupačne cijene i atraktivnog izgleda te jednostavnog postavljanja, laminat je postao omiljena podna obloga
Pogledaj originalni članak

Pri odabiru podnih obloga najčešće se vodimo estetikom, ali nakon toga cijenom. Ni jedan ni drugi faktor nije zanemariv – koliko je bitno da je materijal lijep i da se stilski uklapa u prostor, toliko svoj odabir trebamo prilagoditi i svojim financijskim mogućnostima.

Često je onda odabir podne obloge, u ovom slučaju laminata i stvar kompromisa, no pri izboru doista trebamo biti razumni i dobro se informirati prije kupnje. Dobar izvor informacija su korisnici iz prve ruke – prijatelji, kolege ili poznanici koji imaju iskustvo u postavljanju laminata u svome domu. A drugi izvor su stručne osobe – majstori, građevinari, arhitekti ili trgovci u dućanima.

Dva osnova argumenta za nabavku laminata, osim što je u trendu jesu njegova povoljna cijena i jednostavno i brzo postavljanje. Laminat je stoga izvrstan i za brzi makeover vašega doma – bit će to vidljiva promjena i osvježenje. Laminat može biti nova estetska dimenzija uz vašem domu.

Prije nego što krenete u kupnju i odaberete laminat za svoj interijer, morate uzeti u obzir nekoliko kriterija.

Foto: Shutterstock

1. SPECIFIČNOST PROSTORA

Vrsta laminata odnosno uzorka ovisit će i o prostoru u koji ga namjeravate postaviti. Ako je soba veća, onda i uzorak svakako može biti krupniji i uočljiviji. Laminat bez uzorka u velikim prostorijama djeluje bezlično. Ako je prostor manji, osim laminata bez pretjerano uočljivog uzorka dobro je odabrati i onaj svjetlijih nijansi jer će tamniji dodatno zatvoriti i umanjiti prostor. Svjetlije nijanse stvorit će iluziju prostornosti.

Usto, nije svaka vrsta laminata za svaki prostor – oznake (31, 31, 33) na pakiranjima govore nam za koju su namjenu tj. koliko opterećenja mogu podnijeti. Klasa 31 je ponajprije za sve stambene prostore, ali i komercijalne koji se manje koriste, klasa 32 za stanove i urede, a klasa 33 je najotpornija jer se može staviti i u one prostore za intenzivno komercijalno korištenje.

Osim tvrdoće, bitno je obratiti pozornost podnosi li i u kojoj mjeri laminat koji kupujemo svjetlost, odnosno koliko je postojan na nju.

2. STIL I OSOBNI UKUS

Ovaj kriterij, kao što smo već i naveli nije zanemariv. Osim u različitim nijansama – od bijele, preko smeđih nijansi pa sve do mahagonija, sive i crne, laminat također ima i različite uzorke kojima u većoj ili manjoj mjeri imitira teksturu drveta, kamena, mramora... Neke kvalitetnije vrste laminata toliko su dobro napravljene da je teško na prvi pogled prepoznati je li riječ o parketu, mramoru, kamenu ili laminatu. Naglašeniji uzorci (imitacija drveta, kamena, mramora) djelovat će prirodnije i više će se isticati u interijeru. Moderni minimalistički interijeri vole one s manje uzoraka, a naročito bijele, svijetlobež i sive. Ako želite tamniju nijansu, imajte u vidu da ćete ju morati više održavati jer se prašina prije primijeti na takvom laminatu. Bijeli laminat bez naglašenih uzoraka također je vrlo osjetljiv i zahtjevniji za održavanje.

Foto: Shutterstock

3. KVALITETA

Novac često zna biti ograničenje pri odabiru, no nemojte nikada posegnuti za onim najjeftinijim. Jednostavno, taj će imati i najkraći vijek trajanja. Raspon cijena laminata je doista velik – od četrdesetak do 300 kuna po četvornom metru. Usto, morate znati da je viša klasa laminata znatno izdržljivija na vlagu, ogrebotine i površinska oštećenja.

4. POSTAVLJANJE

Dobra strana laminata je što ga možete postavljati i na pločice i već postojeće podloge (beton, linoleum...), što znatno olakšava priču. No, nikada na tapison! Površina mora biti ravna i čvrsta, a postoje dvije metode postavljanja: s ljepilom ili bez njega odnosno klik-sistemom na koji funkcionira većina postojećih laminata na tržištu. Može se postavljati u svaku vrstu prostorije, no u kupaonice, verande, saune se ipak ne preporučuje zbog velike količine vlage. Iznimke su one vrste laminata specijalno namijenjene kupaonicama. I prilikom postavljanja ne zaboravite staviti ispod laminatnih ploča podloge za zvučnu izolaciju. Prije postavljanja dobro je da laminat odstoji u tom prostoru najmanje 48 sati kako bi se aklimatizirao.

>>Sanjate o bijeloj spavaćoj sobi? Pogledajte naše prijedloge

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
22:58 07.10.2015.

ma samo mali osvrt na neke činjenice,cijena laminata na našem tržištu je nenormalno napuhana,ne postoji nekakva bitna razlika u kvaliteti između laminata od 50-60 kn i 200 kn,sve preko 150 kn je najobičnija pljačka,ipak je laminat prešana piljevina sa oblogom od melaminske folije i dodanom folijom za uzorak(motiv).Niti jedan laminat neće služiti vječno,10-12 godina je uglavnom granica kada počinje razgradnja materijala,neovisno koliko ga platili i koje je debljine.Razlika u klasama se uglavnom odnosi na silu prešanja prilikom izrade,a za solidnu postavu,tu je Vaš _mungos_

Avatar Ironman0105
Ironman0105
00:28 08.10.2015.

Prvo I osnovno, radi se o imitaciji, dakle smecu. Odmah je vidljivo je li pod pravo puno drvo, ili jeftini laminat. Prolijete li nesto po njemu, cak I ako drzite prozor cesto otvoren, nabubrit ce uskoro. U slucaju bilo kakvog ostecenja (ogrebotine I slicno, neboguce je to mjesto popraviti, u slucaju da ste ostavili "par komada sa strane" morate dizati cijeli pod u smijeru postavljanja, da biste uvidjeli da originalni isti laminat vise ne pase u utore, jer u kutiji bubri I vitoperi se drugacije nego na podu. Potpuno druga prica su rubnjaci ("cokl") za koje se I na google earth-u vidi da su plasticni. Dakle, ako ikako mozete izbjegavajte ovo smece, obicni tapison puno je kvalitetniji I trajniji.