uređenje doma

Mitovi o pranju: Ispravan postupak čišćenja i održavanja PVC prozora

Foto: Deceuninck
Mitovi o pranju: Ispravan postupak čišćenja i održavanja PVC prozora
03.07.2020.
u 15:54
Gotovo svaka osoba ima svoje stručno mišljenje i provjeren postupak pranja prozora, a ponekad se ta iskustva prenose i generacijama. Što je zaista najbolje? Poseban usisavač, obični čistač prozora ili novine? Isprobali smo za vas!
Pogledaj originalni članak

Svatko od nas ima provjerenu metodu pranja prozora, a ponekad se ta iskustva prenose i generacijama, no što je zaista najbolje?

Pranje prozora

Vjerojatno ćemo se složiti da je dobro oprati prozore barem dva puta godišnje – ljeti kada se na njih zalijepi velika količina prašine i peludi, te nakon zime kada prozori nisu prljavi samo izvana, već i iznutra. Naime, duže boravljenje ukućana u zatvorenom prostoru zimi, a pogotovo ako imaju manju djecu, ostavlja svoje posljedice i na čistoći prozora.

Foto: Deceuninck

Najprije bi bilo dobro usisati grubu prljavštinu, prašinu, možda i ostatke lišća ili insekata običnim kućnim usisavačem. Za sljedeće „pranje najgoreg” bit će dovoljni običan deterdžent i voda. Međutim, ne smiju se koristiti abrazivna sredstva (npr. tekući pijesak) koja bi mogla oštetiti PVC profile. Počinjemo s profilima prozora (okviri prozora i krila) najprije izvana, zatim s unutrašnje strane i tek nakon toga peremo staklo. Redovito mijenjamo vodu kako bi bila čista.

Foto: Deceuninck

Velika je prednost naravno i poseban usisavač za prozore (čistač na baterije) koji sprječava curenje prljave vode i prljanje preostalog dijela stakla, profila i parapeta. Osim toga, takav čistač savršeno ispire prozor te ga obično nije potrebno polirati do sjaja. Ako kod kuće nemamo električni čistač, možemo se koristiti i običnim. Pritom moramo paziti da nema oštre rubove koji bi mogli oštetiti prozor.

Zašto ne peremo prozore tijekom mraza?

Zašto ne peremo prozore tijekom mraza? Razlog nije oštećenje brtve. Prozor je vanjski element i može izdržati mraz. Međutim, mraz bi mogao „zalijepiti” brtvu. Pri sljedećem otvaranju prozora mogli bismo je otkinuti/rastrgnuti. Takva brtva više ne ispunjava svoju funkciju.

Međutim, ne možemo preporučiti parne čistače koji proizvode paru na temperaturi višoj od 60 °C. Tako visoka temperatura šteti brtvi. Ne smijemo zaboraviti ni na čišćenje odvodnih kanala, primjerice čačkalicom. Njihova je propusnost važna kako se ne bi nakupljala voda u utoru okvira, bilo da se voda kondenzira ili primjerice curi tijekom jake kiše. Odvodni kanali moraju s vanjske strane imati poklopac (okapnicu).

Foto: Deceuninck

To pak sprječava da voda prodre natrag do okvira tijekom jake kiše i vjetra. Prozore na kraju možemo polirati krpom od mikrovlakana (koja ne ostavlja vlakna) koristeći antistatičko sredstvo koje sprečava ponovno taloženje prašine – barem u određenom razdoblju. Postoje i posebni čistači (Deco-clean) koji s PVC profila mogu ukloniti npr. crtež markerima. Nikada nemojte čistiti okvire organskim otapalima, razrjeđivačima, lužinama ili kiselinama.

Foto: Deceuninck

Održavanje i namještanje prozora

Obično preporučujemo da za namještanje prozora pozovete servisnu tvrtku, idealno bi bilo da to bude tvrtka koja je isporučila prozore. Postoji mnoštvo vrsta okova i sa svakom se vrstom postupa malo drugačije. U slučaju neprofesionalnih pokušaja namještanja može se dogoditi da se funkcionalnost (nepropusnost) još i pogorša. Kada je riječ o prozorima, to može napraviti vješt i obrazovani laik, ali kod vrata je riječ o malo složenijem postupku. Ako sami želite namještati okove, pronaći ćete brojne video zapise na YouTubeu. Namještanje provodimo kada je ono potrebno, tj. kada se prozori i vrata ne zatvaraju ispravno ili kada primijetimo da ih je teže brtviti.

Foto: Deceuninck

Međutim, ono što možemo učiniti sami kod kuće je najmanje jednom godišnje premazati sve okove, tj. sve metalne dijelove koje vidimo nakon otvaranja prozora – šarke, okove, točke zatvaranja. Prikladna sredstva za podmazivanje uključuju ulje za podmazivanje za šivaće strojeve, vazelin (idealno kao raspršivač) za okove ili talk za tretiranje brtvi. Suprotno tome, ne koriste se sredstva za podmazivanje koja sadrže kiseline i smole jer bi mogla oštetiti brtvu. Nisu prikladna ni ulja za kuhanje.

Podmazivanje štiti okov od vlage i korozije te značajno produžuje korisna svojstva i trajanje cijelog prozora.

Također možemo zategnuti i ručke. Gurnemo plastični poklopac ispod ručke i križnim odvijačem zategnemo dva vijka koja zapravo drže ručku oko okova. Taj se spoj korištenjem troši te je ponekad prilično labav.

Foto: Deceuninck

Što ako mi padne prozor koji je otvoren „za prozračivanje”?

Danas skoro svi novi prozori imaju zaštitu od pogrešnog rukovanja, ali to se zaista može dogoditi kod starih prozora. U tom slučaju ručku uglavnom ne okrećemo, već jednom rukom držimo ručku, a drugom zatvaramo prozor. Zatim okrećemo ručku do položaja „otvoreno” (ručka pokazuje desno) i pritisnemo prozor ponovno na okvir. Stavimo ručku u položaj „zatvoreno” (ručka pokazuje dolje) i gotovo.

Deceuninck je u Hrvatskoj postao snažan brend, ali na tome ne staje

Do sada je Deceuninck opremio nebrojene objekte kod kojih su korisnici prepoznali vrhunsku kvalitetu, dizajn i održivost proizvoda. Deceuninck promišljeno gradi imidž tvrtke u Hrvatskoj. Uz 17 proizvodnih pogona diljem svijeta, pogoni Deceunincka u Strmcu Samoborskom pokraj Zagreba i Dugom Selu proizvode i isporučuju prozorske PVC profile iznimne kvalitete koji zadovoljavaju najviše standarde gradnje u zemljama EU-a. Prozroski profili iz hrvatskog pogona završavaju na tržištima širom Europe. Deceuninck nastavlja aktivno promicati ekološki održivo poslovanje, uz reciklažne pogone i inovativna zelena rješenja koja su temelj njihova poslovanja u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Pratite Deceuninck Hrvatska na službenom Facebook profilu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.