Čisto i mirisno

Niste zadovoljni opranim rubljem? Saznajte u čemu griješite!

Foto: Shutterstok
perilica
Foto: Shutterstok
perilica
Foto: Shutterstok
perilica
Foto: Shutterstok
perilica
Foto: Shutterstok
perilica
18.11.2015.
u 10:00
Uz nekoliko naših savjeta naučite kako imati još čišće, očuvanije i mirisnije rublje nakon pranja
Pogledaj originalni članak

Prvi savjet za savršeno pranje je pravilno podijeliti rublje. Osim podjele na svjetlo i tamno rublje, manje prljave stvari, poput ručnika, posteljine, nikad ne perite s jako zapraljnim, primjerice, kuhinjskim krpama, pregačama, kutama...

Pročitajte deklaraciju i držite se preporučljivih temperatura. Perborati, sredstva za izbjeljivanje, pomažu ukloniti mrlje i dezinficirati: dodajte jednu žlicu u deterdžent. Oprez, nikad ih nekoristite za odjeću od vune ili svile.

Foto: Shutterstok

Za obojane tkanine idealna je temperatura na 40 °C. Hladno pranje koristite za vunu. Tamna i sintetička odjeća može se prati na 30 °C: u ovom slučaju bolje je koristiti tekući deterdžent od praškastih proizvoda, koji se katkada na niskim temperaturama ne rastope. Pranje na 90 °C je najskuplje i nije baš ekološki, u većini slučajeva to nije ni potrebno.

Prije pranja pregledajte odjeću i ispraznite džepove. Majice s printom i hlače okrenite na unutrašnju stranu. Nemojte koristiti previše deterdženta.

Osjetljivo rublje stavite u jastučnicu pa tek onda perite. Izaberite i odgovarajući detedžent.

Foto: Shutterstok

Umjesto klasičnog omekšivača, u zadnju vodu za ispiranje dodajte šalicu jabučnog octa. Možete pomiješati i 3 žlice limunske kiseline i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili citrusa.

Povremeno u prilicu dodajte i žlicu soda bikarbone, pomoći će sprečavanju kamenca.

Foto: Shutterstok

Nakon pranja odmah objesite rublje. Rastresite ga. Ako rublje sušite vani, izaberite doba dana kad je, primjerice, manje promta u vašoj ulici. Delikatnije materijale možete zaštiti, primjerice, najlonkama.

Foto: Shutterstok

>>Za što sve možete koristiti filtere za kavu

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.