VELIKO POSPREMANJE

Jedno pravilo s kojim se možete riješiti svih nepotrebnih stvari iz svog doma

Foto: Thinkstock
Jedno pravilo s kojim se možete riješiti svih nepotrebnih stvari iz svog doma
13.08.2017.
u 08:17
Pravilo 90/90 sjajno je oruđe ako želite u svoj život uvesti promjenu
Pogledaj originalni članak

Od svih problema s kojima se susrećemo prilikom uređenja doma, uvjerljivo najveći je – prostor za pohranu stvari. Dok stanovi i kuće izgledaju sjajno na fotografijama tik kada prođu kroz ruke dizajnera interijera i stilista, stvarna verzija doma, ona u kojem mi živimo, uvijek se razlikuje. Okruženi smo predmetima koje skupljamo godinama. Skupljamo, nagomilavamo i – ne bacamo.

Obično završavamo u začaranom krugu i to nas frustrira. Nabavljamo nove stvari koje opet nemamo gdje izložiti ili pohraniti jer ionako nemamo mjesta za one stare.

Kako biste pokušali uvesti promjenu u svoj život i riješili se nepotrebnih stvari, razmotrite savjet Joshue Fieldsa Millburna i Ryana Nicodemusa pod imenom pravilo 90/90. Primjerice, odaberie neki predmet, bilo koji i zapitajte se jeste li ga koristili u posljednjih 90 dana. Zatim se zapitajte hoćete li ga koristiti u sljedećih 90 dana. Ako je odgovor na oba pitanja ne, tada nemate razlog zadržati taj predmet.

Foto: Shutterstock

Naravno, 90 dana je klizno vrijeme i možete ga promijeniti u 100 dana, 120 dana… Što god odgovara vama. Ako ga primijenite, lakše ćete se odlučiti konačno pobacati ili darovati predmete koji vas godinama okružuju, a ne ispunjavaju neku svrhu. Poanta je da sagledate upotrebljivost predmeta koji vas okružuju, uvidite da vam nisu toliko potrebni koliko ste vi navikli biti okruženi njima, navikli da su tu pored vas. A ne trebaju vam.

Tvorci ovog pravila, autori bloga The Minimalists, tvrde kako žele motivirati ljude da krenu u pravom pravcu, te da mogu pustiti neke stvari da odu iz njihovog života. "Pravila mogu biti arbitražna, restriktivna, dosadna – ali često su od pomoći kada se želimo promijeniti", napisali su na svom blogu.

Hoćete li pokušati?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.