INTERIJER PO MJERI

Dječje sobe: kako urediti carstvo naših najdražih

Foto: Promo fotografija
dječja soba
Foto: Promo fotografija
dječja soba
Foto: Promo fotografija
dječja soba
Foto: Thinkstock
dječja soba
Foto: Promo fotografija
dječja soba
Foto: Promo fotografija
dječja soba
Foto: Thinklstock
Sobe za djevojčice
Foto: Thinklstock
Sobe za djevojčice
Foto: Thinklstock
Sobe za djevojčice
Foto: Promo fotografija
dječja soba
28.03.2016.
u 22:07
Dječja soba mjesto je za odmor, učenje, igru, druženje... neka bude funkcionalna i posebna
Pogledaj originalni članak

One moraju bitifunkcionalne i šarmantne, a izbor boja, namještaja i kućnog tekstila ima zadatak stvoriti ugodnu i stimulativnu atmosferu za dnevni i noćni odmor, učenje i igru. Možda je naizgled teško pomiriti sve funkcije, ali dobrim osmišljavanjem sve što očekujemo od dječje sobe može biti zadovoljeno. I možemo izbjeći najčešće pogreške – urediti dječju sobu kao da će dijete u njoj boraviti tek godinu ili dvije.

– Dječje sobe moraju moći rasti i razvijati se kao i djeca koja u njima borave i spavaju. To su prostori koji se trebaju prilagođavati iz godine u godinu potrebama djeteta koje u njima odrasta – ističe arhitektica Kora Demel Zadro.

Ako možemo birati, najpovoljnija pozicija dječje sobe je orijentacija na jug, zbog najviše danjeg svjetla, i istočna zbog jutarnjeg svjetla. Psiholozi ističu da je to najpovoljnija orijentacija svih spavaćih soba jer jutarnja svjetlost omogućava prirodno buđenje i bioritam. Preporučljivo je da krevet bude smješten u smjeru sjever-jug s uzglavljem na sjeveru, ali uz to pravilo treba uzeti u obzir i druge prostorne parametre dječje sobe – smještaj ulaznih vrata, poziciju prozora, proporcije sobe...

Foto: Thinkstock

– Kako bi se soba mogla mijenjati u skladu s dobi djeteta, pametno je kupiti kvalitetne i jednostavne komade poput kreveta i ormara koji traju – ističe arhitektica Demel Zadro podsjećajući kako se dekor sobe (sag,posteljina, zavjese ili ukrasni jastučići) koji je uvijek nadogradnja u interijeru možemo prilagođavati dobi i sklonostima djeteta i roditelja. Kvalitetan osnovni namještaj ne mora biti skup, a “over-designed” dječje sobe i njezina “predovršenost” ne daju priliku da se prostor mijenja. Ovisno o dobi djeteta, valja birati i dekoracije, a evo i nekoliko simpatičnih ideja. Umjesto jeftinih gotovih dekoracija bez osobnosti, na zidove se može staviti galerija djetetovih slika, važnih trenutaka s rođendana ili ljetovanja, vrtićke i školske crteže...

Često smo u osmišljavanju interijera dječje sobe skloni stereotipima pa je ružičasta dominantna boja soba za djevojčice i plava za dječake.

– Najbolje je kad dječja soba i bojama i stilom uređenja slijedi nit cjelokupnog stambenog prostora. U većini slučajeva, dok su djeca mala, boje i namještaj biraju roditelji, slijedeći svoju estetiku. Sklad se može ostvariti na razne načine, a najbolje je krenuti od prioritetnih elemenata koji imaju neke oblikovne značajke pa onda slagati mozaik sobe kao cjeline – naglašava Kora Demel Zadro.

Foto: Thinkstock

Pri izboru kreveta najpametniji je izbor onaj za odraslu osobu. Čak i ako je dijete malo, veliki krevet omogućit će ugodu i roditeljima pri čitanju priča za laku noć, a tijekom dana može biti i zona za igranje i druženje. Dobar izbor su i kreveti koji u bazi imaju skriven dodatni krevet koji se po potrebi može izvući. Važan element za ugodno spavanje su madrac i podnica. Ona je nužna za ispravan položaj tijela, regulaciju prozračivanja madraca, isparavanje vlage i dug životni vijek vašeg madraca.

– Cijele se industrije danas razvijaju oko karakteristika madraca i jastuka pa je to područje u kojem odabir prilično ovisi o platežnoj moći, ali na madracu se ipak ne bi trebalo štedjeti – naglašava
arhitektica Demel Zadro.

Na tržištu se mogu naći madraci od memorijske pjene, lateksa, zatim kombinirani, višezonski, gel-madraci te madraci s oprugama. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, a valja znati kako madraci s oprugama imaju štetno elektromagnetsko zračenje. Posebno je važno znati kako su za alergičare najpreporučljiviji madraci od lateksa, memorijske pjene ili gela. Zbog alergija važno je voditi računa i odabiru punila za jastuke i poplune.

Izbor posteljine neka bude između lana i pamuka. Iako ih mnogi ne vole, prozore dječje sobe preporučljivo je zasjeniti zavjesama jer će, primjerice, za poslijepodnevnog odmora dijete lakše zadrijemati ili koncentriratise na neki radni zadatak.

Tepih na podu može poslužiti kao zona za igru. Vuna je odličan izbor za tepihe. Zavjese se danas uglavnom šiju od materijala koji se manje gužvaju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.