Kolumna

ADAPTACIJA stana od 40 m2 za dobivanje dodatne sobe

Foto: Zvonimir Vidović
tlocrt
Foto: Zvonimir Vidović
tlocrt
05.02.2014.
u 00:00
Ovlašteni arhitekt Zvonimir Vidović iz ureda Zen Design svake srijede donosi vam jedan od svojih projekata. Želite li da Zvonimir adaptira i vaš stan, javite nam se mailom na domivrt@vecernji.net!
Pogledaj originalni članak

Projektom adaptacije stana za dvoje, u sklopu stambene zgrade u Daruvaru, izgrađene 1986. godine, površine 40 m2, prema želji investitora predviđeno je dobivanje zasebne sobe. Tlocrtna dispozicija postojećeg stanja sugerira pozitivan položaj dnevnog boravka obzirom na južnu orijentaciju. Stoga je adaptacijom pozicija tog prostora zadržana.

Kupaonica se nalazi neposredno uz ulazni prostor što, dakako, nije poželjno rješenje. Ipak, položaj wc školjke direktno uz ulaz u kupaonicu u ovom slučaju je pozitivan jer ostavlja mogućnost odvajanja školjke s umivaonikom od ostatka kupaonice. Time se uvijek može dobiti viši standard korištenja prostora jer je u dnevnom dijelu stana, koji koriste gosti, zadovoljena potreba za sanitarnim čvorom, u vidu wc kabine, dok je sama kupaonica s tuš kabinom, posebnim umivaonikom i perilicom rublja zaseban prostor u koji se ulazi iz spavaće sobe. Time kupaonica pripada intimnijem dijelu stana i sa spavaćom sobom čini zasebnu cjelinu koja je prema svojoj funkciji neovisna u okvirima stambenog prostora. Za potpuno iskorištavanje prirodnog osvjetljenja dnevnim svjetlom preko dvokrilnog prozora u kupaonici, na zidu između wc kabine i kupaonice predviđena je staklena stijena u zoni 60 cm ispod stropa.

Prema želji investitora, projektom je predviđeno odvajanje prostora postojeće kuhinje s blagovaonicom u spavaću sobu obzirom da je nužan uvjet svake sobe postojanje prozora kao dnevnog svjetla. Projektom je predviđena ugradnja vrata u zid između spavaće sobe i kupaonice.

Kuhinja se projektom adaptacije predviđa translatirati u jugoistočni dio stana, na mjesto na kojem je trenutno smješten krevet, a koji je vizualno odvojen od ostatka dnevnog boravka dvjema komodama. Na ovaj način je stvoren otvoreni prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice. Sve instalacije vodovoda i odvodnje u kuhinji spajaju se na postojeću instalacijsku vertikalu u kupaonici preko razvoda unutar glazure u podu, što je u ovom slučaju izvedivo obzirom na malu tlocrtnu udaljenost.

Dnevni boravak je u potpunosti orijentiran na jug. Zbog izbjegavanja preklapanja uporabnog prostora prilikom otvaranja, zaokretna su vrata zamijenjena kliznim vratima čije krilo ulazi u širinu pregradnog zida. Na taj način prostor se optimalno iskorištava i vizualno povećava.

Za više informacija i eventualna pitanja javite nam se na www.zendesign.hr

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.