LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Abedeca biljaka

Đurđica

01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 304 prikaza
đurđica
Foto: Flora magazin

Nekolicina botaničara tvrdi da je identificirala nekoliko vrsta đurđice, ali većina ih smatra da postoji samo jedna koja kao divlja raste u šumama od Francuske do Sibira, ali i hladnijim dijelovima Sjeverne Amerike.

Đurđica se širi šumskim tlom nježnim nadzemnim podancima koji imaju zašiljene ovalne listove i nježne cvjetne stabljike ukrašene malim bijelim zvonolikim cvjetovima koji u usporedbi sa svijetlozelenim lišćem djeluju kao perlice. Zvonoliki cvjetovi veličine su 0,5 cm i zamamna su mirisa. Plodovi su crvene bobice koje imaju primjenu u medicini, ali su otrovne i zbog svog slatkog okusa posebno opasne za djecu mameći da ih se proba.

Podanci se sade u jesen na polusjenovite položaje. Traže plodna, humusom obogaćena vlažna tla. Mogu se posaditi u zatvorene prostore u vrtnu posudu na izloženom mjestu, a nakon cvatnje mogu se presaditi vani. Obično se sade kao pokrivač tla u sjenovitim mjestima.

Primjena: sadnja u vrtne posude i tegle, kao pokrivač tla.

Napomena: u povoljnim uvjetima, kada ima dovoljno mjesta, širi se slobodno, dok u ograničenim prostorima postaje pregusta pa ju je potrebno prorijediti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.