mirisna ljepotica

Omiljeni cvijet koji je nekad bio u svakom vrtu danas je teško naći, đurđica zaslužuje više

đurđica
Flora magazin
27.03.2023.
u 06:00

Mogu se posaditi u zatvorene prostore u vrtnu posudu na izloženom mjestu, a nakon cvatnje mogu se presaditi vani

Nekolicina botaničara tvrdi da je identificirala nekoliko vrsta đurđice, ali većina ih smatra da postoji samo jedna koja kao divlja raste u šumama od Francuske do Sibira, ali i hladnijim dijelovima Sjeverne Amerike.

Đurđica se širi šumskim tlom nježnim nadzemnim podancima koji imaju zašiljene ovalne listove i nježne cvjetne stabljike ukrašene malim bijelim zvonolikim cvjetovima koji u usporedbi sa svijetlozelenim lišćem djeluju kao perlice. Zvonoliki cvjetovi veličine su 0,5 cm i zamamna su mirisa. Plodovi su crvene bobice koje imaju primjenu u medicini, ali su otrovne i zbog svog slatkog okusa posebno opasne za djecu mameći da ih se proba.

Podanci se sade u jesen na polusjenovite položaje. Traže plodna, humusom obogaćena vlažna tla. Mogu se posaditi u zatvorene prostore u vrtnu posudu na izloženom mjestu, a nakon cvatnje mogu se presaditi vani. Obično se sade kao pokrivač tla u sjenovitim mjestima. Đurđica je inače bila omiljeni cvijet slavnog dizajnera Christiana Diora i kao takva često je bila sasatvni dio njegovih, kako mirisnih tako i modnih, kreacija, a i danas je često korištena u svom kolekcijama ove poznate modne kuće.

Primjena: sadnja u vrtne posude i tegle, kao pokrivač tla.

Napomena: u povoljnim uvjetima, kada ima dovoljno mjesta, širi se slobodno, dok u ograničenim prostorima postaje pregusta pa ju je potrebno prorijediti.

Komentara 2

NO
No1
18:54 29.03.2023.

Cijela je otrvna. Ne samo plod. Treba stalno imati rukavice. I zbog toga ne smije biti u vrtu gdje potencijalno ima djece.

NO
No1
15:21 27.03.2023.

Ekvivalent ovog clanka bi bio onaj koji bi predlagao da se u vrtove stave gljive muhare, jer lijepo izgledaju. Ali, ok... malo su otrovne. Ali, lijepo izgledaju. I bas cudno kako ih nema vise u vrtovima. I, sad mi opet mozete puknuti zuti jer vas korigiram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije